IDFA besluit met uitreiking Ivens Award aan Depardon

AMSTERDAM, 15 DEC. De Joris Ivens Award van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is gisteren op de slotavond van de achtste editie toegekend aan de film Délits flagrants van de Franse regisseur Raymond Depardon. Het juryrapport noemde dit slot van een drieluik over Parijse instituties (ambulancediensten, politie, justitie), die aan de zelfkant van een wereldstad opereren, 'op vele niveaus opmerkelijk' en 'in adembenemende mate cinematografisch oprecht'. Depardons documentaire zal vanaf 4 januari in Nederland in roulatie gaan.

Ook werd de speciale juryprijs toegekend aan de korte Amerikaanse film Picasso Would Have Made a Glorious Waiter van regisseur Jonathan Schell. De in opdracht van een exclusief cateringbedrijf vervaardigde film laat obers op hoog niveau aan het werk zien en onthult de kunstzinnige dubbelfuncties die sommigen van hen bekleden.

De publieksprijzen van IDFA 1995 kwamen terecht bij de film Anne Frank Remembered van de Brit Jon Blair en bij de Franse videodocumentaire My Vote Is My Secret, Chroniques Sudafricaines 1994 van de regisseurs Henderson, Mokoena en Rundle. Een nieuwe prijs, de Zilveren Wolf, werd uitgereikt aan de Israelische regisseur Amit Goren van de video-documentaire 6 open, 21 closed. De avond daarvoor was de winnende videofilm al uitgezonden door de NPS-televisie, sponsor van de prijs.

Het bezoek aan IDFA 1995 vertoonde wederom een lichte groei, van 36.000 naar 38.000 bezette stoelen, maar sluit af met een tekort van rond de 100.000 gulden wegens tegenvallende sponsorinkomsten.