Fins Nokia: winst over 1995 valt zwaar tegen; 'Geloofwaardigheid verspeeld'

HELSINKI/ROTTERDAM, 15 DEC. Het Finse bedrijf Nokia, een van 's werelds grootste producenten van apparatuur voor mobiele telefonie, heeft gisteren gewaarschuwd voor een tegenvallende winst over 1995.

Nokia heeft vooral problemen in de sector consumentenelektronica, maar ook in de sector mobiele telefonie blijven de resultaten achter. Vooral dit laatste heeft analisten verrast, omdat de mobiele telefonie als een sterke groeisector wordt gezien. De concurrentie op deze markt is de laatste tijd echter sterk toegenomen.

Volgens een korte verklaring van Nokia zal de divisie consumentenelektronika, verantwoordelijk voor 10 procent van de omzet, dit jaar op een duidelijk verlies uitkomen. De divisie zal om deze reden worden gereorganiseerd.

Over de divisie mobiele telefonie staat in de verklaring: “Ondanks de positieve ontwikkeling van Nokia's activiteiten, zoals recentelijk in de Verenigde Staten, is de groei en winstgevendheid van Nokia Mobile Phones lichtelijk zwakker van voorspeld.” Deze korte mededeling zorgde voor een koersdaling van Nokia in New York met 30 procent. In Stockholm zakte het aandeel met zo'n 12 procent.

Vorige maand tekende Nokia een overeenkomst voor de levering in 1996 van een miljoen mobiele telefoons aan een Amerikaans consortium als onderdeel van een contract ter waarde van 600 miljoen dollar. Volgens de overeenkomst leveren Nokia en de Amerikaanse concerns Motorola en Audiovox mobiele telefoons aan drie Amerikaanse 'Baby Bells' (regionale telefoonschappijen in de VS) en Air Touch.

Nokia is de nummer twee op het gebied van mobiele telefoons na Motorola. Het bedrijf is actief in meer dan honderd landen en heeft 32.000 mensen in dienst. Van januari tot augustus boekte Nokia een netto winst van 3145 miljoen Finse mark (1167 miljoen gulden) een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De netto omzet bedroeg 22,9 miljard F-mark. De divisie mobiele telefoons nam hiervan 9,57 miljard Finse mark voor haar rekening, een stijging van 59 procent. Als gevolg van de laatste ontwikkelingen zal de winst voor belasting in de laatste vier maanden van dit lager uitkomen dan dan 1,75 miljard Finse mark in

PAG.15NKF ZELFSTANDIG

5dezelfde periode vorig jaar.

Ofschoon de aandelenkoers van Nokia sinds september al met 40 procent was gedaald als gevolg van scepsis op de markten over de kansen op handhaving van de winstgroei, bleven analisten positief gestemd over de vooruitzichten van Nokia. Een analist in Londen verklaarde tegenover het blad Financial Times dat Nokia door de jongste mededeling zijn geloofwaardigheid bij Amerikaanse investeerders “compleet heeft verspeeld”.

Het Zweedse Ericsson, derde op de markt voor mobiele telefoons, haastte zich gisteren te verklaren dat de verkopen zich “geheel volgens plan” verlopen.