'EMU-verdrag te weinig oog voor werk'

ROTTERDAM, 15 DEC. De Europese Unie richt zich eenzijdig op een stabiele munt en schuift aangekondigde maatregelen die werkgelegenheid kunnen bevorderen op de lange baan. Dat zei FNV-voorzitter Stekelenburg vanmiddag in Den Haag tijdens een bijeenkomst van de vakcentrale FNV en de PvdA.

De Europese lidstaten moeten zich volgens Stekelenburg niet blind staren op het behalen van de financiële normen, met het doel te komen tot een Europese Monetaire Unie met één munt. De stakingen in Frankrijk laten zien wat er kan gebeuren als te eenzijdig wordt aangestuurd op het behalen van die financiële normen, aldus de FNV-voorman. De Europese Unie wil stabiliteit op lange termijn voorop stellen in de hoop dat die op den duur ook positieve effecten voor de werkgelegenheid met zich brengt. Op korte termijn kan dit de werkloosheid echter versterken, stelt Stekelenburg.

Nederland doet er volgens de FNV-voorzitter goed aan om bij de nieuwe ronde van onderhandelingen over aanpassing van het Verdrag van Maastricht, volgend jaar, de Zweedse regering te steunen. Die wil een nieuw hoofdstuk opnemen over een gecoördineerd Europees werkgelegenheidsbeleid. Staatssecretaris Patijn (buitenlandse zaken) heeft al laten weten de discussie rond de herziening en aanvulling van het Verdrag van Maastricht niet te willen belasten met een discussie over het werkgelegenheidsbeleid.