'Drugstoerisme neemt toe'; Burgemeesters en korpschefs laken drugsnota

DEN HAAG, 15 DEC. Gemeenten en politie hebben felle kritiek op de beoogde aanpak van de drugsproblematiek door het kabinet.

Dit bleek gisteren in een hoorzitting die de Tweede Kamer hield over de drugsnota van het kabinet die enkele maanden geleden is verschenen. Het kabinet wil onder meer de hoeveelheid softdrugs die iemand bij zich mag hebben, verlagen van dertig gram naar vijf gram. Verscheidene burgemeesters menen dat dit zal leiden tot “meer beweging, omdat mensen vaker gaan shoppen”.

De verlaging van deze gedoognorm voor softdrugs is volgens de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) zeer moeilijk te handhaven. “In het buitenland ligt die norm veel hoger”, aldus burgemeester Mans van Enschede. “Nederland zal uit de pas lopen.” Vooral in de grensregio's zal volgens Mans het drugstoerisme toenemen, indien de kabinetsplannen gehandhaafd blijven.

De VNG vindt verder dat het kabinet duidelijk moet stellen in welke mate de huisteelt van nederwiet zal worden gedoogd. In de drugsnota staat dat het kweken van kleine hoeveelheden nederwiet niet zal worden vervolgd. Burgemeester Opstelten van Utrecht weet niet goed wat hij daarmee aan moet. “Zijn tien planten op het balkon het maximum of vijftien? Het kabinet moet aangeven waar de grens ligt. Nu is dat volstrekt onduidelijk.”

Burgemeester Havermans van Den Haag meent dat het drugsbeleid van het kabinet “buitengewoon veel geld zal kosten”. Havermans: “Om dit beleid te kunnen handhaven zijn er extra cellen nodig, anders kun je niet repressief te werk gaan.”

De VNG is voorstander van een initiatief-wetsvoorstel van de Kamerleden Van Heemst (PvdA) en Korthals (VVD), dat gemeenten meer bevoegdheden geeft drugspanden te sluiten. Het voorstel van het kabinet op dit punt is volgens Opstelten “niet snel genoeg”.

Coffeeshops mogen volgens burgemeester Patijn van Amsterdam geen alcohol schenken. “Anders moet ik straks café's sluiten die drugs verkopen. Dat is wettelijk bijna niet uitvoerbaar. Daar moet een duidelijke regelgeving voor komen”, aldus Patijn.

De korpschefs deelden de kritiek van de burgemeesters. “De drugsnota is te vaag over de toelevering van softdrugs naar coffeeshops. Er moet duidelijkheid komen uit het oogpunt van handhaafbaarheid. Dat moet centraal worden geregeld”, aldus korpschef Van Hulst van de regio Hollands Midden.