Dikker en grappiger; Oors tiende Pop Encyclopedie

Oor's Eerste Nederlandse Pop Encyclopedie, 10e editie, 1995. Uitg. Bonaventura, 432 blz. Prijs ƒ 52,50 (geb).

De tiende editie van Oor's Eerste Nederlandse Pop Encyclopedie onderscheidt zich van voorgaande edities door een smeuïger schrijfstijl en 'grappige' foto-onderschriften. Ook de foto's die de overigens heldere, beknopte biografieën illustreren, zijn vaak gekozen om humoristische redenen, in plaats van informatieve. Zo wordt Michael Jackson afgebeeld als bloot klein jongetje in bad (met het onderschrift 'Michael's favoriete foto') en zien we Jamiroquai onherkenbaar rondstrompelen over het dak van het tuinpaviljoen bij North Sea Jazz Festival.

Het is prijzenswaardig dat de samenstellers van de Pop Encyclopedie zich inspannen bij iedere editie ander fotomateriaal te zoeken. Het probleem van de óverbekende foto wordt in het geval van bijvoorbeeld The Beatles altijd inventief opgelost. In de achtste editie van de Pop Encyclopdie waren het vier paar Beatle-laarzen die de functie kregen van 'portret', in de tiende editie staat bij het lemma over The Beatles een foto van de 'legendarische Abbey Road-studio' en een portret van het cover-groepje The Bootleg Beatles.

Maar een anekdotische foto is niet altijd een flatteuze foto: het plaatje van souldiva Aretha Franklin in haar badpak die achterom kijkt als was ze het pin up-model Betty Grable, maar dan wat molliger, doet de zangeres geen recht.

Deze tiende editie van de Encyclopedie is dan wel 32 bladzijden dikker dan de vorige, er zijn toch heel wat groepen die schitteren door afwezigheid of zijn weggestopt in een verzamellemma. Zo is Paul Weller terug te vinden onder de noemer 'Indie UK', waar te lezen is dat Weller zijn carrière begon met het trio The Jam. Maar van de platen die The Jam heeft uitgebracht wordt alleen een greatest hits-cd genoemd. En de nog altijd invloedrijke Curtis Mayfield, die in de vorige editie trouwens geheel ontbrak, moeten we zoeken bij 'Dance (jaren zeventig)'. Ook al heeft Mayfield, die in 1990 bij een ongeluk verlamd raakte, de laatste jaren geen platen meer uitgebracht, het zou mooi zijn als de Oor Encyclopedie de 'bronnen' van de popmuziek serieus nam. The Jam wordt tegenwoordig door de nieuwe Engelse groepen Blur en Supergrass om de haverklap als inspiratie genoemd en Curtis Mayfield wordt gesampled door rappers als Snoop Doggy Dogg - maar de fans van Blur en Snoop kunnen er niet achterkomen wie nou de grote voorbeelden zijn van hùn voorbeelden.

@@@

    • Hester Carvalho