Britse pers dweept met voetbal van Oranje; Blind vecht schorsing aan

ROTTERDAM, 15 DEC. De KNVB verlangt van de UEFA duidelijkheid over de gele kaart die Danny Blind woensdag kreeg in de wedstrijd tegen Ierland. Op tv-beelden is te zien dat de overtreding is gemaakt door Ronald de Boer. Door de officiële waarschuwing van scheidsrechter Zoek is Blind geschorst voor het eerste duel van Oranje op het EK, volgend jaar in Engeland. Het was zijn tweede gele kaart in de kwalificaties.

Guus Hiddink wil proberen de gele kaart van de aanvoerder uit de boeken te krijgen. De bondscoach vindt het eerlijk als alle spelers “schoon” aan het toernooi om de Europese titel beginnen, ook omdat organisator Engeland geen kwalificatiewedstrijden hoefde te spelen.

Overigens heeft de UEFA al besloten niet van zins te zijn spelers met twee gele kaarten gratie te schenken. Volgens de Europese bond dient na de tweede waarschuwing een straf te volgen. De KNVB zoekt daarom contact met waarnemer Schram uit IJsland. Als de kaart kan “verhuizen” naar Ronald de Boer, blijft een schorsing uit.

Volgens Hiddink is een aantal buitenlandse bondscoaches het met hem eens de voetballers met een blanco straflijst te laten aftrappen op 8 juni. Hiddink vertrekt zondagmorgen naar Birmingham, waar 's middags de loting is voor de eindronde.

De KNVB rekent voor de Europese titelstrijd voetbal in Engeland, die 8 juni begint, op maximaal 7.000 kaarten per duel van het Nederlands elftal. Het is volgens de bond uitgesloten dat fans in de vrije verkoop aan plaatsbewijzen komen, omdat de leden van de Supportersclub Oranje en houders van de clubkaart voorrang krijgen.

De nog niet zo oude supportersclub telt ongeveer 2.000 leden, die per jaar vijftig gulden contributie betalen. Daarvoor ontvangen ze geregeld een blad, allerlei kortingen en hebben ze het eerste recht op aanschaf van kaartjes voor wedstrijden.

Ruim 8.000 mensen hebben de clubkaart, die een tientje kost en onder meer recht geeft op plaatsbewijzen die niet naar de fanclub gaan. Het totaal van 10.000 maakt dat de beschikbare kaarten voorbestemd zijn voor leden van de fanclub en houders van de clubkaart.

De Britse pers dweept in de beschouwingen na Nederland-Ierland met het voetbal van Oranje. Het Nederlands elftal is voor de gelegenheid meteen maar uitgeroepen tot favoriet voor de titel.

Uitgerekend een jongen met de typisch Ierse naam Patrick maakte woensdag in de zinderende ambiance van Anfield in Liverpool de doelpunten, is de wat wrange constatering. Saint Patricks Day is de nationale feestdag van het overwegend katholieke Ierland, op 17 maart. Talloze Ieren gaan door het leven met de naam Patrick. “Kid Kluivert”, noemt boulevardblad The Sun de held van Ajax en Oranje.

The Daily Express citeerde uit het werk van Lennon en McCartney, de beroemdste Beatles, in de oorlogsjaren geboren in Liverpool: “You Say Goodbye and I Say Hello”. Afscheid van de “oude” Ieren. 'Hallo' tegen een grote jongen die nauwelijks oud genoeg is om zich te scheren.”

De krant vraagt zich of hoe het mogelijk was dat de ploeg van trainer Hiddink, een met Nederlanders aangevuld Ajax, door nederlagen tegen Tsjechië en Wit-Rusland de extra wedstrijd nodig had. “Toch mogen we blij zijn dat het zo gebeurd is. Nederland bezorgde het toernooi reclame die geen enkele campagne kan brengen.” The Times: “Als dit een voorproefje was van wat ons te wachten staat tijdens Euro 96, laat het toernooi dan gauw beginnen”. Volgens The Independent is Nederland “een formidabele tegenstander, bij wie geen enkel land bij de loting graag zal worden ingedeeld.”