Bijeenkomst oppositie Nigeria verstoord

LAGOS/NEW YORK, 15 DEC. Onbekenden hebben gisteren in de Nigeriaanse stad Lagos een bijeenkomst van de oppositie verstoord. Het was de eerste keer dat oppositionele politici uit alle delen van het land om de tafel gingen zitten om de democratisering van Nigeria te bespreken. Volgens een aantal afgevaardigden waren degenen die de bijeenkomst ontregelden, daartoe ingehuurd door de Nigeriaanse autoriteiten.

Overigens was de bijeenkomst voordat ze werd verstoord al in een impasse beland omdat de politici het niet eens konden worden over de inhoud van een democratiseringsprogramma. Afgevaardigden uit het zuiden stelden voor om Moshood Abiola, de waarschijnlijke winnnaar van de geannuleerde presidentsverkiezingen van 1993, alsnog onmiddellijk tot president benoemen. Abiola zit al meer dan een jaar gevangenen nadat hij zich tot president had uitgeroepen. Politici uit andere delen van het land waren daar mordicus tegen.

De 'sterke man' van Nigeria, Sani Abacha, heeft al enkele malen beloofd om de democratie in dat land binnen enkele jaren te herstellen. Veel oppositionele politici betwijfelen echter of de president zich aan zijn beloften zal houden.

Een commissie van de Verenigde Naties heeft gisteren de executie van de radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa en acht van zijn medestanders op 10 november veroordeeld. Slechts twaalf landen (waaronder China, Iran en Libië) stemden tegen de resolutie die met name op aandringen van de Verenigde Staten in stemming werd gebracht. De motie wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.

Vooral de Verenigde Staten en de Europese Unie oefenden druk uit op de overige landen van de commissie om een passage toe te voegen aan de resolutie waarin tot sancties tegen Nigeria werd opgeroepen. Hoewel de resolutie de schorsing van Nigeria door het Britse Gemenebest wordt toegejuicht ontbreekt een oproep tot sanctiemaatregelen. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zelf al wel beperkte sancties tegen Nigeria afgekondigd. (AP)