Badmintonner krijgt straf

ROTTERDAM, 15 DEC. Bondscoach Martijn van Dooremalen heeft badmintonner Ruud Kuijten uit de nationale selectie gezet. De strafmaatregel volgt op een aanvaring die de 22-jarige Brabander op 24 november had met bondstrainer Tony van Dalm. Het is de tweede keer binnen een jaar dat Kuijten buitenspel staat.

Op 31 maart zette de toenmalige bondscoach Huub Franssen de badmintonner ook al uit de selectie, nadat Kuijten bij de Open Franse kampioenschappen tweemaal zonder toestemming op stap was gegaan. Van Dooremalen besloot in eerste instantie Kuijten, die had geweigerd een opdracht van Van Dalm uit te voeren, disciplinair te straffen en hem niet mee te sturen met de ploeg die deelnam aan de open titelstrijd in Wales. Na zijn terugkeer van de Grand Prix Finals in Singapore, waar de bondscoach Jeroen van Dijk en het gemengd dubbel Ron Michels/Erica van den Heuvel begeleidde, stelde Van Dooremalen zijn eerdere besluit bij. “Ik had nog het een en ander over Kuijten gehoord.”

Voor Ruud Kuijten kwam de uitsluiting als een totale verrassing: “Ik had er helemaal niet bij stilgestaan”. Aan het einde van de training vroeg Van Dalm, die iemand anders aan het trainen was, of Kuijten even shuttles wilde aangeven. “Maar ik had net anderhalf uur op het scherpst van de snede een partij gespeeld en was moe”, licht Kuijten toe. Hij adviseerde de baantrainer iemand anders te vragen en ging douchen. Later kreeg Kuijten te horen dat hij Van Dalm beledigd zou hebben. “Ik heb Tony toen opgebeld en mijn excuses aangeboden, maar van een belediging was geen sprake. Tony zei ook dat het niet erg was en dat het niet meer moest gebeuren. Maar het lijkt wel of hij tegen mij hele andere dingen zegt dan tegen de bondscoach. Misschien omdat zijn zoon een concurrent van mij is.”

De 22-jarige badmintonner vindt dat het verhaal in de kranten is opgeklopt. “Dat was de eerste keer in Frankrijk ook al zo. Toen ging ik 's avonds een ritje maken in een auto om de eiffeltoren te zien. Daar werd van gemaakt dat ik 'tot in de nachtelijke uren op stap was geweest'.”

Vorige week vrijdag ging de badmintonner met zijn vader naar Van Dooremalen om zijn kant van het verhaal te vertellen. “Dat gesprek sloeg nergens op”, meent Kuijten. “Het duurde een half uurtje en de coach zei niet veel omdat wij een advocaat van de Bond voor Werknemers in de Sport hadden meegenomen. Na afloop zei hij twee dagen bedenktijd te nemen, maar de beslissing was al lang genomen.” Volgens Kuijten is de bond gezwicht “voor alles wat in de media is bericht”. Ook vader Kuijten vindt het besluit te drastisch: “De bondscoach kon mij in dat gesprek geen officiële reden geven. Het was stom van Ruud om niet even die shuttles aan te geven, maar is dat zó tegendraads?”

Volgens Van Dooremalen is het incident niet de enige reden voor Kuitens uitsluiting. Over wat er meer speelt, wil de bondscoach niets zeggen. “Ik heb in september duidelijke afspraken gemaakt met Kuijten en daaraan heb ik mij gehouden.” Toen is ook afgesproken dat de 22-jarige badmintonner kon terugkeren en behandeld zou worden als ieder ander. Toch meent Kuijten: “Bij iemand anders was dit nooit gebeurd. Ik ben op een smerige manier uit de selectie gewerkt.”

Kuijten overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de badmintonbond.