Winst KPN na verloren strijd om Belgacom

AMSTERDAM, 14 DEC. De mededeling dat KPN de race om een belang in Belgacom heet verloren, zorgde vanmorgen voor opluchting op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel KPN noteerde omstreeks het middaguur dertig cent hoger op 58,60 gulden. De AEX-index van belangrijkste beursfondsen noteerde tegen het middaguur 1,63 punten hoger op 479,66 punten.

AMSTERDAM Een nieuw koersrecord op Wall Street en de hoop op een renteverlaging van de Duitse Bundesbank zorgden vanmorgen voor een stimulans op het Damrak. Sommige handelaren verwachten dat een renteverlaging van de Bundesbank zijn positieve uitwerking zou kunnen missen. “Ik hoop bijna dat een renteverlaging vanmiddag uitblijft”, zegt een handelaar. “Op die manier kunnen de marktpartijen op een renteverlaging blijven hopen.”

Heineken was vanmorgen in trek. Ondanks berichten over de structureel te hoge prijs van het aandeel behoudt het bierfonds de belangstelling van beleggers. De koers steeg met twee gulden tot 283 gulden. Koninklijke Olie lag evenals gisteren goed in de markt. Het aandeel steeg met 1,90 gulden tot 221,60. De grote daler van de ochtend was Polygram. Eén partij bracht op grote schaal stukken van de Philips-dochter op de markt en de koers daalde 1,20 gulden tot 91,80 gulden.

De Franse franc liet vanmorgen aan het begin van de handel op de Europese valutamarkten een duidelijk hogere koers zien. In Amsterdam noteerde de franc bij opening 32,445 gulden per honderd tegenover 32,290 gulden aan het eind van de handel gisteren.

De koers van de franc wordt op het ogenblik bepaald door de ontwikkelingen aan het stakingsfront. Voorlopig valt in de koersontwikkeling geen duidelijke richting te bespeuren. Gisteren volgde een koersdaling, nadat premier Alain Juppé de voorgenomen bezuinigingen bij de ambtenarenpensioenen ongedaan maakte.

De dollar bleef vrijwel onveranderd. Vanmorgen noteerde de Amerikaanse munt 1,6235 gulden na een koers van 1,6240 gulden aan het slot van de handel gisteren. Handelaren wachten op de uitkomst van de vergadering van de Bundesbank, later op de dag. Het pond sterling was op 2,4930 gulden licht hoger dan de 2,4885 gulden van gisteren. De invloed van de Britse renteverlaging met een kwart procent bleef daarmee beperkt.

NEW YORK De effectenbeurs van New York passeerde gisteren voor het eerst in de geschiedenis de grens van 5200 punten. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen kwam na een stijging van 41,55 punten uit op een nieuw koersrecord van 5216,49 punten. De omzet bedroeg ruim 414 miljoen aandelen. Vooral de defensieve fondsen waren in trek.

Het oude record, 5199,13 punten, dateert van vorige week woensdag. Op 21 november ging de index voor het eerst door de 5000-grens. Op 29 november werd de 5100-grens gepasseerd.

De handel toonde zich niet onder de indruk van de toename in de omzet van de detailhandel en de stijging van de Amerikaanse producentenprijzen, die eerder deze week werd bekendgemaakt. Deze ontwikkelingen maken een spoedige renteverlaging in de Verenigde Staten onwaarschijnlijk.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg de Nikkei-index vandaag met 215,82 punten tot 19.499,30 punten. De index voor de belangrijkste beursfondsen bereikte daarmee het hoogste niveau in elf maanden.