VS in conflict met VN over Oost-Slavonië

NEW YORK, 14 DEC. Voorstellen van VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali over een vredesmacht in het door de Kroatische Serviërs bezette Oost-Slavonië hebben gisteren tot een botsing met de VS geleid.

Boutros-Ghali wil in Oost-Slavonië een vredesmacht van 9.300 man. Hij stelde de Veiligheidsraad twee opties voor. De raad kan volgens hem kiezen uit een strijdmacht die is gelieerd aan de NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, en een vredesmacht die door de Verenigde Naties zelf wordt gevormd en geleid. Daarbij maakte Boutros-Ghali duidelijk de voorkeur te geven aan de eerste optie, omdat de vredesmacht “robuust” moet zijn, om luchtsteun moet kunnen vragen, en offensieve acties moet kunnen uitvoeren. Dat kan volgens Boutros-Ghali een NAVO-strijdmacht wel en een VN-strijdmacht niet. Volgens Boutros-Ghali moet de vredesmacht zich ervoor hoeden de fouten van de VN-vredesmacht in Bosnië en Kroatië te herhalen.

Dat voorstel leverde hem gisteren felle kritiek op van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright. Ze zei in een verklaring dat het “een ernstige fout” zou zijn als de VN “terugschrikken voor de legitieme operaties die worden gesteund door de belangrijkste leden van de Veiligheidsraad”. “Ik geloof vooral dat het misleidend en contraproduktief is vol te houden dat de VN niet aan deze operatie moeten beginnen wegens het risico het negatieve imago van de VN in het voormalige Joegoslavië te verslechteren”, aldus Albright.

Ondanks de kritiek werd Boutros-Ghali's voorstel in zijn oorspronkelijke vorm gepresenteerd. Het werd gisteren vier uur later ingetrokken en vervangen door een aanbeveling dat de Veiligheidsraad zelf maar moet besluiten wat voor strijdmacht naar Oost-Slavonië wordt gestuurd.

Boutros-Ghali zelf reageerde gisteren niet op de kritiek van Albright; hij is in Parijs voor de ondertekening van het vredesakkoord over Bosnië. Een VN-woordvoerder in New York zei echter “de toon en de inhoud” van Albrights verklaring te “betreuren”. (AP, Reuter)