Voorkeur; Theater

BARNES' BEURTZANG Intrigerende en eigenzinnige enscenering van Gerard Rijnders van Djuna Barnes' ondoorgrondelijke De Beurtzang. Over de voorgeschiedenis en gevolgen van een verkrachting van een meisje door haar vader. Met een afrekening met de moeder aan het slot. Voor wie niet al te krampachtig vorst, wekt de voorstelling zelfs de illusie dat alles zonneklaar is. 15, 16 en 18 t/m 21 dec Amsterdam Transformatorhuis Toneelgroep Amsterdam.

OEDIPUS/ANTIGONE Van Sophokles door het RO Theater. Ingetogen, beheerst en naturel gespeeld drieluik van Griekse tragedies, waarin het ene verhaal het andere opvolgt. Zo zien we Oedipus als jonge vadermoordenaar, dan als oude man en vervolgens als vader van Antigone. Mooie rollen van de hele cast, met Fedja van Huêt als de jonge koning Oedipus. Regie: Peter de Baan. T/m 17 dec Rotterdam RO Theater.

LANG LEVE DE OPERA Jasperina de Jong en Lieuwe Visser spelen een geraffineerde en hoogst originele tweepersoonsmusical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 15 dec Den Haag Koninklijke Schouwburg, 16 dec Laren Singer, 20 dec Oosterhout De Bussel, 21 dec Bussum 't Spant.

DE MENSENVRIEND Cabaretesk eenmanstoneel met Erik van Muiswinkel als een praatjesmaker die zichzelf op komische wijze in de nesten heeft gewerkt. 15 dec Venray De Beejekurf, 20 dec Nijmegen Stadsschouwburg, 21 dec Lelystad Agora.

THE SOUND OF MUSIC Aanvallige versie van de sprookjesachtige musical door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, met An Lauwereins en Ernst Daniël Smid. 16, 17 dec Zoetermeer Stadstheater, 19, 20 dec Doetinchem Amphion, 21 dec Apeldoorn Orpheus.

4XLIEFDE De verleidingskunsten van Introdans Educatief laat de harten sneller kloppen bij dansvriendjes en hun ouders. Ohad Naharin, Hans van Manen, Nils Christe en Jean-Christophe Maillot spelen een geraffineerd spel op het thema 'liefde'. 20 dec Meppel Schouwburg Ogterop.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 15 dec Hengelo Schouwburg, 19 dec Nijmegen Stadsschouwburg.

MOEDER EN KIND De Belgische dans- en theatermaker Alain Platel creëerde op basis van teksten van Arne Sierens, foto's van de Brit Nick Waplington en de sfeer van de volksbuurten in Gent een weergaloze voorstelling die een gierend beeld schept van een milieu waar armoe troef is, tederheid met moeite te veroveren en fantaseren op grond van schlagers en videoclips van levensbelang. Met onvergetelijk spel, vooral van de vier, jonge, kinderen. 15 en 16 dec Groningen Grand Théâtre.

EN VERDER: Wie vermoordde Mary Rogers door Orkater, 15 dec Arnhem Schouwburg; Rembrandt was mijn buurman door het Haarlems Toneel. 16 dec Spijkenisse De Stoep; Natte sneeuw door Arjan Ederveen en Loes Luca. 20 en 21 dec Amsterdam Stadsschouwburg; Tip top van Jenny Arean en Joost Prinsen. 15 dec Tilburg Schouwburg, 16 dec Huizen Theater 3 in 1, 19 dec Zwolle Nieuwe Buitensociëteit, 20 dec Arnhem Stadsschouwburg, 21 dec Leeuwarden De Harmonie; Met een Breierdeck door Hans Teeuwen. 15 dec Roermond De Oranjerie, 16 dec Alphen a/d Rijn Parktheater, 19 dec Sliedrecht De Bonkelaer, 20, 21 dec Veldhoven De Schalm; Kiek uut van Kiki Heessels. 19 dec Zutphen Hanzehof; Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 16 dec Medemblik Bonifaciuskerk; Naggelwauz van Martin van Waardenberg en Wilfried de Jong. 15 dec Sittard Stadsschouwburg, 16 dec Zutphen Hanzehof.