Voorkeur; Muziek

BEETHOVEN-WERELDPREMIÈRE De wereldpremière van Beethovens eigen versie voor piano en strijkkwintet van zijn Vierde pianoconcert vindt 17 dec 15u plaats in de aula van de Kath. Universiteit Brabant in Tilburg. Edmond Saveniers dirigeert met Beethovens eigen tempo-aanduidingen pianist Witold Reichhart, de violisten Nico Baltussen en Cordula Merks, de altviolisten Frans Vos en Edith van Moergestel en de cellist Hans Mannes. Vooraf inleidingen door Hans-Werner Küthen en Edmond Saveniers.

GAUDEAMUS-JUBILEUM Gaudeamus, de in Walter Maas' Bilthovense huis Gaudeamus ontstane organisatie voor hedendaagse muziek, viert het 50-jarig jubileum op 15 dec 20u15 met een concert in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag door het Residentie Orkest olv Oliver Knussen en het Ned. Blazers Ensemble olv Jurjen Hempel met als solist hoboïst Bart Schneemann. Op het programma de wereldpremière Scharf Abreiszen van Martijn Padding, verder Thema voor hobo solo, gitaren, orgel en blazers (1970) van Peter Schat en Adagio Tenebroso voor orkest (1994) van Elliott Carter.

KERSTMUZIEK Musica ad Rhenum olv Jed Wentz speelt de 20ste eeuwse première van de Kerstcantate van Christian Ruppe (1753-1826), in 1796 voor het eerst uitgevoerd door het Weeskinderkoor in Leiden. 14 dec 20u15 Hervormde Kerk, Kerkstraat Den Bosch; 15 dec 20u15 Waalse Kerk Amsterdam; 17 dec 15u Nicolaïkerk Utrecht.

Het Staats Academisch Koor Capella uit Minsk zingt de liturgie van Johannes Chrysostomus van Rachmanonov, kerstliederen en volksliederen. 16 dec De Maagd Bergen op Zoom; 17 dec De Lievekamp Oss; 18 dec Pieterskerk Leiden; 19 dec Orpheus Apeldoorn; 20 dec De Vest Alkmaar; 21 dec Eusebiuskerk Arnhem; 22 dec Zuidlandtheater Terneuzen; 23 dec. Schouwburg Hengelo.

Jos van Veldhoven leidt de Ned. Bachvereniging in het Weihnachts Oratorium van J.S. Bach (delen 1, 2, 5 en 6) o.l.v. 16 dec 20u15 uur Westerkerk Amsterdam; 17 dec 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 18 dec 20u15 uur Laurenskerk Rotterdam; 19 dec 20u15 uur Grote Kerk Naarden; 20 dec 20u Schouwburg Gouda; 22 dec 20u15 Harmonie Leeuwarden; 23 dec 20u Muziekcentrum Enschede; 24 dec14u30 Vredenburg Utrecht.

Het Stadsknapenkoor Elburg en het barokorkest Floriligeum Musicum geven olv Pieter Jan Leusink 16 dec 20u in de Rotterdamse Laurenskerk een kerstconcert met oa 'A festival of lessons and Carols' en ook kan het publiek meezingen, waartoe vanaf 19u30 Leusink zangles geeft.

Het Groot Omroepkoor zingt 17 dec 20u15 in de Utrechtse Pieterskerk olv Paul Spicer Engelse Kerstliederen.

De Laurenscantorij zingt 17 dec 19u in de Rotterdamse Laurenskerk Bachs Magnificat BWV 243 met toevoegingen voor de Kersttijd.

De Coralen van de Grote of OLV Kerk in Breda zingen 17 dec 15u kerstmuziek van van Palestrina, Tallis en vele andere componisten.

JORRIT DIJKSTRA Het trio van rietblazer/podiumprijswinnaar Jorrit Dijkstra met bassist Mischa Kool en slagwerker Steve Argüelles maakt een toernee met pianist Benoît Delbecq. 14 dec Mahogany Edam, 15 dec Kunsthuis 13 Velp, 16 dec Popular Rotterdam, 17 dec USVA Theater Groningen.

IVO PAPASOV De 'bruiloftsband' van de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov maakt dansmuziek voor gasten met oren. 15 dec Doelen Rotterdam, 16 dec Patronaat Haarlem, 18 dec Noorderligt Tilburg, 19 dec Theater Romein Leeuwarden, 20 dec Oosterpoort Groningen, 21 dec Vredenburg Utrecht, 22 dec Paradiso Amsterdam.

VAN DIK HOUT Nederlandstalige rock heeft nog nooit zo natuurlijk en volwassen geklonken als op 'Vier weken', de nieuwe cd van de Helderse groep Van Dik Hout. 14 dec Noorderligt, Tilburg, 15 dec Nighttown, Rotterdam, 16 dec Paard, Den Haag.

DE DIJK De zingende dichter Huub van der Lubbe (bekend van de bundel 'Melkboer met de blues') en zijn stadse soulband. 14 dec Oosterpoort, Groningen, 15 en 16 dec Paradiso, Amsterdam.

ARNO De Belgische blues- en chansonzanger Arno Hintjens 'à la Francaise in Café Oostende' met Belgisch bier en na afloop stoelen aan de kant en dansen. 19 dec Paradiso, Amsterdam.