Voorkeur: Films

BRIEF ENCOUNTER Geraffineerd meesterwerk van David Lean uit 1945 , heruitgebracht in nieuwe kopie. Twee doodgewone forensen met elk hun eigen gezin worden verliefd op elkaar. Ze hebben het geluk voor het grijpen, zou je zeggen, maar ze geven het terug. Zeer Engels, zeer subtiel spel. Celia Johnson en Trevor Howard in de rol van hun leven. Breda, Chassé Cinema (zo ma).

LE BUTTANE Low-budget-film in zwart-wit van Aurelio Grimaldi schetst in reeks losse taferelen liefde en liefdeloosheid in de arbeidspraktijk van een aantal hoeren uit Palermo. Weldadige, vrije, niet-moralistische film in de trant van Pasolini's vroege werk, wekt controversiële waardering. Tilburg, Filmtheater Louis (vr za wo); Deventer, Filmhuis De Keizer.

CLEAN, SHAVEN Experimenteel debuut van Newyorker Lodge Kerrigan reconstrueert de subjectieve wereld van een schizofrene man, die een kindermoordenaar zou kunnen zijn. De gestileerde vorm van de vertelling laat meer zaken in het midden, zodat de kijker veel zelf moet doen. Overrompelende film bevat enkele zeer schokkende scènes. Rotterdam, Venster 2 (vr za nacht).

FIETSENDIEVEN (Ladri di biciclette) Vittorio De Sica's beroemdste neorealistische film uit 1948 over een werkloze arbeider en zijn zoontje in naoorlogs Rome. Rotterdam, 't Venster 2.

FORGET PARIS De geest van Woody Allen is vaardig over de film die Billy Crystal maakte over het relationele wel en wee van een solitaire basketbalscheidsrechter (Crystal) en een Amerikaanse Parisienne (Debra Winger). Een verrassend scenario,droogkomische dialogen en goede hoofd- en bijrollen (onder meer van Joe Mantegna en Julie Kavner) zorgen voor meer dan een standaard feelgood movie volgens beproefd Hollywood-recept. Amsterdam, Tuschinski 5; Rotterdam, Calypso 3; Den Haag, Metropole 5; Tilburg, Cinecitta.

HOOP DREAMS De documentairemakers Steve James, Fred Marx en Peter Gilbert volgden gedurende vier jaar de carrière van twee basketbaltalenten uit de arme zwarte buurten van Chicago. Het resultaat is een ontroerende en drie uur lang spannende social documentary over de groezelige praktijk van de Amerikaanse Droom. Amsterdam, Alfa.

LIVING IN OBLIVION Perfect getimede en af en toe zeer geestige low-budgetfilm van Tom DiCillo over het maken van een low-budgetfilm. Steve Buscemi speelt een B-regisseur die ervan droomt om gelauwerd te worden 'voor de beste film ooit gemaakt door een menselijk wezen'. Hij wordt tegengewerkt door onzekere medewerkers, een onuitstaanbare hoofdrolspeler, en zijn eigen nachtmerries. Amsterdam, Cinecenter; Eindhoven, Plaza Futura; Amstelveen, Filmhuis Uilenstede.

THE MADNESS OF KING GEORGE Toneelstuk van Alan Bennett dat door Nicholas Hytner met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig werd verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een stofwisselingsziekte, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande, getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man, die van zijn gezin gescheiden wordt. Tilburg, Cinecitta; Amersfoort, Onze Lieve Vrouwe; Amstelveen, Cinema Oscar; Sittard, Het Domein.

THE REMAINS OF THE DAY Met flair en zwier en gesteund door de meer dan voortreffelijk spelende Anthony Hopkins en Emma Thompson verfilmde James Ivory Kazhuo Ishiguro's roman 'The Remains of the Day': over een butler die zich in de jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. Zwolle, Filmhuis.

DE SLAG IN DE JAVAZEE Epische, meer in emoties en saillante details dan in feiten en cijfers geïnteresseerde documentaire van Niek Koppen over de zeeslag in 1942, waarbij Indië voor het eerst verloren ging. Meesterlijke, tragikomische montage van getuigenissen van vijftig overlevenden, aangevuld met associatieve illustraties. Amsterdam, Cinecenter; Den Haag, Filmhuis; Arnhem, Filmhuis.

SMOKE Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wayne Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met writer's block (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau Jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een lijk in de kast (Forest Whitaker). In 12 theaters.

TOT ZIENS Met een bewonderenswaardig oog voor detail maakte Heddy Honigmann een intieme film over de gedoemde liefde van een vrouw en een getrouwde man. Een ingetogen Johanna ter Steege en een sympathieke Guy van Sande geven kleur aan memorabele Hollandse scènes - van een woordeloze vrijage op de fiets tot een bitter-erotisch etentje bij de Chinees. Amsterdam, Kriterion 2; Groningen, Camera 3; Maastricht, Lumière; Arnhem, Filmhuis; Den Bosch, Filmhuis Jeroen; Zwolle, Filmhuis.

DE WITTE WAAN De overrompelende terugkeer van Adriaan Ditvoorst met een film over hooghartigheid, decadentie, heroïne, Tsjechov, doodsdrift, schoonheid, moederbinding, industriële barok, Mozart, Shakespeare, Hermans, leven en sterven en de Gezangen van Maldoror. Amsterdam, Desmet (di wo).

EN VERDER Apollo 13 (8 theaters), Batman Forever (Cuyk, Werkendam), The Bridges of Madison County (29 theaters), Doornroosje (9 theaters), Jade (Amsterdam, Enschede, Leiden, Den Bosch), Lang leve de koningin (16 theaters), Pulp Fiction (Amsterdam, Utrecht, Groningen, Cuyk), Quiz Show (Winterswijk), Reservoir Dogs (Amsterdam).