Verkoopexpositie van requisieten

AMSTERDAM, 14 DEC. Requisieten uit de theater-, film- en televisiewereld zijn te zien en te koop op de tentoonstelling Props '95 die vanavond wordt geopend in de voormalige Westergasfabriek in Amsterdam.

Requisieten en decorstukken komen vaak treurig aan hun eind; afgedankt staan ze in opslagplaatsen en loodsen te beschimmelen, als ze al niet meteen worden weggegooid. Organisatrice Saskya Budding geeft ze een tweede leven door ze te verkopen aan particulieren. Meer dan honderd voorwerpen staan er in de loods, zorgvuldig afgewerkt en vaak van verrassend mooi materiaal.

Tot de mooiste stukken behoren de geheel uit hertegeweien bestaande stoelen, lampen en kaarttafel van ontwerper Paul Gallis, decorstukken uit Het Jachtgezelschap van Thomas Bernhard, een produktie van Toneelgroep Amsterdam. Een curiosum is een grillig gevormd plastic zwaard met neonverlichting, dat nog gebruikt is door Willem van Malsen tijdens een happening in Paradiso. Verder zijn er fraaie fluwelen kostuums uit de film The Baby of Macon van Peter Greenaway, een enorme rubberen boterham, die het decor vormde van een kookprogramma, en een knalrode halve auto uit Pinocchio van het RO-Theater.

De expositie duurt tot en met 17 december.