Toch proces van Enron in India

NEW DELHI, 14 DEC. Het Amerikaanse energiebedrijf Enron heeft gisteren aangekondigd alsnog een arbitrage-zaak te zullen aanspannen tegen de Indiase deelstaat Maharashtra wegens de annulering van een groot project voor de bouw van een elektriciteitscentrale. De 'kwestie-Enron' wordt gezien als een test voor het Indiase liberaliseringsbeleid en de wil het land voor buitenlandse ondernemers te openen.

Eind vorige maand leken beide partijen een akkoord te hebben bereikt over een nieuw contract, dat voordeliger was voor Maharashtra dan het eerste en toch aanvaardbaar voor Enron. De regering van Maharashtra is echter haar belofte niet nagekomen het nieuwe akkoord voor 10 december officieel te bekrachtigen. Daarom wil Enron nu de procedure voor het Internationale Hof van Arbitrage in Londen hervatten, nadat die vorige maand voor onbepaalde tijd was opgeschort.

Enron is met een aandeel van 80 procent veruit de belangrijkste partner in het Dabhol-consortium, waarin verder General Electric en Bechtel deelnemen. Het project voorziet in de bouw van een centrale en de leverantie van nafta-gas. Met het geannuleerde contract was een som van 2,8 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste buitenlandse investering in India tot nu toe was.

Naar verluidt verlangt een deel van de regering van Maharashtra, een coalitie van twee hindoe-partijen, nog meer concessies van de kant van Enron. Vooral binnen de BJP ligt het project zeer gevoelig. Sommige BJP'ers zijn van mening dat er helemaal niet meer in zee moet worden gegaan met Enron.

De partij wordt daarin uit alle macht aangemoedigd door de Swadeshi Jagran Manch, een beweging die zeer kritisch staat tegenover buitenlandse multinationals en ook aandringt op de verwijdering van ondernemingen als Kentucky Fried Chicken en Coca Cola uit India.

Volgens uitgelekte berichten zou de deelstaat Maharashtra, die met haar hoofdstad Bombay geldt als de economische locomotief van India, bij de nieuwe overeenkomst zeker 300 miljoen dollar sparen. Maharashtra heeft dringend behoefte aan extra stroom. Vorige week nog zat de deelstaat urenlang zonder elektriciteit.