Pyromaan Ede blijft na vormfout op vrije voeten

ARNHEM, 14 DEC. De pyromaan van Ede blijft op vrije voeten. Het gerechtshof in Arnhem heeft gisteren geen juridische reden gevonden de man, die eerder deze maand door een vormfout moest worden vrijgelaten, opnieuw op te pakken.

Het openbaar ministerie eiste gisteren tijdens de eerste behandeling van het hoger beroep tegen de pyromaan dat de 22-jarige Edenaar, eind oktober door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, weer in voorlopige hechtenis genomen zou worden. Aangezien hij sinds zijn veroordeling door de rechtbank geen nieuwe strafbare feiten heeft gepleegd, kan hij volgens het hof niet weer worden vastgezet voor zaken waarvoor hij al veroordeeld was.

Dat betekent dat de man tot aan zijn definitieve veroordeling op vrije voeten blijft. De behandeling in hoger beroep begint medio januari, maar mocht de Edenaar daarna nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad, dan kan zijn voorlopige vrijheid nog wel drie tot vier maanden langer duren. De pyromaan wilde zelf ook liever in de gevangenis blijven, omdat de tijd die hij in hechtenis doorbrengt wordt afgetrokken van de uiteindelijke tijd die hij moet uitzitten. Het nieuws dat hij op vrije voeten kwam, zorgde begin december voor veel commotie en opschudding in Ede. Daar, en in een aantal omringende plaatsen, zorgde de pyromaan voor dertig branden met een schadepost van miljoenen guldens.

Een extern onderzoek naar de vraag hoe de vormfout tot stand kon komen, heeft niet duidelijk kunnen maken wie de fout heeft gemaakt geen verlenging aan te vragen van de preventieve hechtenis van de Edenaar, zo zegt woordvoerder R. Mooij van het parket van de procureur-generaal. Er zullen daarom ook geen disciplinaire straffen worden opgelegd. “We hebben niet concreet kunnen vaststellen of het falen een technische of een menselijke achtergrond had. En dan houdt het op. Volgens Mooij is het in Arnhem één keer eerder gebeurd dat een verdachte moest worden vrijgelaten omdat er geen verlenging van de voorlopige hechtenis was aangevraagd. “Toen is het computersysteem aangepast. Dat zal nu opnieuw gebeuren. Bovendien zullen er meer handmatige controles worden uitgevoerd van de uitkomsten die het systeem meldt.”