Premier Israel optimistisch over vrede met Syrië

TEL AVIV, 14 DEC. De Israelische premier, Shimon Peres, is na zijn bezoeken aan de VS en Marokko optimistisch gestemd over de kansen op vrede met Syrië.

“Sedert de stichting van de staat Israel kan ik me niet zo'n (positieve) Syrische reactie op Israelische voorstellen herinneren”, zei hij vanmorgen tijdens een vraaggesprek met radio Israel.

Gisteren meldde het blad Haarets dat Peres in Washington het idee van een 'tussenoplossing' met Syrië heeft gelanceerd. Deze heeft als uitgangspunt dat Israel de Syrische aanwezigheid in Libanon de facto erkent. In ruil daarvoor zou Syrië instaan voor de stabiliteit van Libanon en de veiligheid garanderen van Israel nadat dat zijn troepen uit Zuid-Libanon heeft teruggetrokken.

“ De Syriërs zijn ook moe van de oorlog en hebben ook problemen om tot vrede te komen”, aldus Peres vanmorgen. Eerder had hij op de terugweg uit Washington tegen Israelische journalisten gezegd te verwachten dat de Israelisch-Syrische vrede binnen een tot drie jaar kan worden gesloten.

Tishrin, het blad van de regerende Baath-partij in Syrië, heeft positief gereageerd op de uitspraak van Peres dat “vrede belangrijker is dan verkiezingen”. Volgens deze krant is er sprake van een belangrijke verandering in het politieke denken in Israel met betrekking tot een vredesregeling met Syrië.

Deze optimistische geluiden uit Jeruzalem en Damascus komen nauwelijks twaalf uur voor een nieuwe pendelmissie van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, tussen beide hoofdsteden. Hoewel Peres vanmorgen zei niet te weten met welke boodschap de Amerikaanse minister uit Damascus komt, wordt in de Israelische hoofdstad aangenomen dat diens missie de hervatting van de rechtstreekse Israelisch-Syrische onderhandelingen inluidt.

Op initiatief van premier Peres zal de Amerikaanse diplomatie een zeer actieve rol gaan spelen in het Israelisch-Syrische vredesproces. Volgens het blad Yedioth Achronoth overweegt president Clinton serieus om de leiders van beide landen voor topoverleg in Camp David uit te nodigen. Deze formule leidde indertijd ook tot de vrede tussen Israel en Egypte en tot een doorbraak in het geschil in Bosnië.

    • Salomon Bouman