Nieuwe lithium batterij lekt niet en geeft meer energie

Het Brits-Amerikaanse bedrijf Ultralife start halverwege 1996 de produktie van heroplaadbare lithium-ion polymeer batterijen die zo plat zijn als een suikerzakje en vrijwel niets wegen. Het worden een van de de eerste commerciële lithium-polymeer batterijen op de markt. Lithium-ion polymeer batterijen moeten de huidige nikkel-cadmium en nikkel-hydridebatterijen vervangen, die nu nog worden gebruikt voor laptop-computers. Die leveren hooguit vier uur stroom, te weinig voor noeste werkers op een transatlantische vliegreis. Nogal wat laptop-gebruikers nemen dan ook vaak extra batterijen mee. Lithium-ion polymeer batterijen kunnen in het algemeen langer mee.

In de nieuwe batterij zit geen waterige elektrolyt. In plaats daarvan wordt een geleidende polymeer gebruikt. Lekken kan de batterij daarmee niet meer en ook kan er geen interne kortsluiting ontstaan. Daarnaast kan de batterij, die onlangs werd gedemonstreerd op de elektronica-beurs Wescon in San Francisco, in iedere gewenste vorm worden gekneed.

De batterijen hebben een hoge energiedichtheid: 125 watt-uur per kilogram. De nikkel-cadmium (nicads) en nikkelmetaalhydridebatterijen hebben een energiedichtheid van hooguit 60 watt-uur per kilogram. Ultralife zegt te streven naar een dichtheid van 150 watt-uur per kilogram.

Een lithium-ion polymeerbatterij van 3,5 volt kan volgens Ultralife 1200 maal worden herladen. Normale batterijen verliezen na tweehonderd herladingen ongeveer twintig procent van hun oorspronkelijke capaciteit, bij de batterijen van Ultralife zou dat slechts tien procent zijn.

Eerder dit jaar werd bekend dat Ultralife tien miljoen batterijen aan een grote leverancier van mobiele telefoons, naar alle waarschijnlijkheid Motorola, gaat leveren. Het bedrijf onderhandelt met PC-fabrikanten over de produktie van de batterijen voor laptop-computers. Daarmee lijken polymeer-lithium batterijen tot een nieuwe standaard uit te groeien. (Jan Libbenga)