Nederland-Ierland

Eigenlijk speelde hij niet geweldig, maar twee acties waren voldoende voor Patrick Kluivert om alle ballen die steeds van zijn voeten sprongen te doen vergeten. Na een half uur schoot hij de bal, na voorbereidend werk van Edgar Davids, met z'n linkerschoen in de rechterhoek, Even later kreeg Dennis Bergkamp een uitstekende kans om het Nederlands elftal al op 2-0 te brengen na een pass van die andere uitblinker, Ronald de Boer. Bergkamp trapte de bal, ook met links, hopeloos naast.

Oranje begon de beslissingswedstrijd tegen de Ieren met sterk positiespel, waarin het Ajax-systeem duidelijk herkenbaar was. Voor de rust kreeg Jack's Army echter steeds meer gelegenheid om met hoge ballen voor het doel Tony Cascarino in stelling te brengen. De lange spits miste in de 45ste minuut nog een riante kans.

Ook de tweede helft begon ontstuimig voor Oranje. De Ieren speelden in de richting van de Spion Kop-tribune, die geheel gevuld was met landgenoten. Ondanks enkele hachelijke momenten bleef het Nederlands elftal overeind. Invaller Johan de Kock kopte vele ballen weg, maar hij had geen aandeel in een verzorgde opbouw. In de slotfase kreeg Nederland steeds meer ruimte. Daarvan profiteerde Ronald de Boer die met een dieptepass Kluivert aanspeelde. De Ajacied sprintte op doelman Kelly af, dwong hem naar de linkerhoek en 'stifte' vervolgens de bal over hem heen: 2-0.

Ronald de Boer beaamde dat Oranje nog niet vlekkeloos speelt. “Er zijn fouten gemaakt die een tegenstander van een hoger niveau had afgestraft. Maar ik zie iets moois groeien. Ons spel moet frivool zijn en toch sober. We kunnen met deze ploeg een goed EK spelen. Als ik met Ajax de komende weken nog negen punten haal, heb ik een fantastisch halfjaar achter de rug.”

    • Erik Oudshoorn