Militair akkoord Australië en Indonesië

CANBERRA, 14 DEC. Australië en Indonesië tekenen maandag in de Indonesische hoofdstad, Jakarta, een veiligheidsverdrag. Dat heeft de Australische premier, Paul Keating, vandaag bekendgemaakt.

Volgens Keating bevat het verdrag bepaling over samenwerking op defensiegbied. De ministers van beide landen zullen regelmatig overleggen over veiligheidsvraagstukken en contact met elkaar opnemen “in het geval van een bedreiging van buitenaf om een gezamelijk antwoord daarop te overwegen”.

In het debat wordt niet gerept over wat de twee landen moeten doen in het geval van een burgeroorlog of een opstand binnen de landsgrenzen. Australië oefent al langere tijd grote kritiek uit op de Indonesische bezetting van Oost-Timor. “Maar we zijn niet van plan om Indonesië daar een hoorcollege over te geven”, aldus Keating.

Volgens de premier is de betekenis van het verdrag dat nu omomstotelijk vaststaat “dat Indonesië geen bedreiging is voor Australië en Australië niet voor Indonesië”. Tijdens het bewind van president Soekarno (1945-1967) beschouwde Australië Indonesië als een grote bedreiging voor de stabiliteit van de Zuidoostaziatische regio.

Het verdrag past binnen de politiek van Keating om de banden tussen Australië en zijn Aziatische buren aan te halen en die met traditionele bondgenoten als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten juist losser te maken. Keating zei vanmorgen dat hij speciale afgezanten naar een aantal landen zal sturen om het hoe en waarom van de overeenkomst toe te lichten. (AP)