Luiers

Het wassen van luiers of Pamper-afvalbergen: de Westerse baby belast ons milieu (NRC Handelsblad, 7 december, 'Een groen begin').

De mare gaat dat een kind pas na twee jaar zindelijk is te krijgen. De vermakelijke Chinese 'blote-billetjes-baby's' tonen het tegendeel. Ze worden al met een paar weken met een belletje getraind en zijn met een paar maanden zindelijk. Kinderwagens zie je niet, ze worden op de arm rondgedragen. In hun speciale hansopjes met een niets verhullende lange, open bilnaad. Heel functioneel als ze af en toe even boven een afvalput of de goot worden gehouden. Niks luiers, laat staan papiertroep; alleen bij de allerkleinsten wordt een los opvanglapje onder het kontje gehouden. Zijn Chinese baby's slimmer? Of zijn door bijsturen van het oudergedrag ook de baby's hier milieuvriendelijker te krijgen? (Wat je al niet opsteekt bij zo'n Wereld Vrouwencongres.)

    • Machteld Roede Maastricht