KPN delft onderspit in strijd om Belgacom

AMSTERDAM, 14 DEC. De Belgische staat verkoopt het aandeel van 49,9 procent in de nationale telecommunicatiemaatschappij Belgacom aan een consortium van het Amerikaanse Ameritech, Singapore Telecom en het Deense Tele Danmark. Koninklijke PTT Nederland, dat samen met Swiss Telecom in de race was, vist achter het net.

Dat is vanmorgen in Brussel bekendgemaakt. De verkoopprijs is gelijk aan de biedprijs van het winnende consortium ter hoogte van 73 miljard frank (4 miljard gulden). Een woordvoerster van KPN toonde zich vanmorgen teleurgesteld dat Belgacom in andere handen valt, maar wees erop dat de Belgische staat “duidelijk een beslissing op de prijs” heeft genomen. KPN heeft “substantieel” lager geboden dan 73 miljard Belgische frank. KPN wijst erop dat het Ameritech-consortium er kennelijk zeer veel geld voor over had om op de Europese markt actief te worden. KPN zal nu via zijn deelneming in het internationale telecom-consortium Unisource, waarin wordt samengewerkt met de Zweedse, Spaanse en Zwitserse telecom-maatschappijen, op eigen kracht zijn marktaandeel in België trachten te vergroten.

Belgacom-topman John Goossens, die begin dit jaar de Nederlander Bessel Kok opvolgde, maakte maandag bekend dat Belgacom afstevent op een winst van minimaal 9,9 miljard frank (550 miljoen gulden) en een omzet van 124 miljard frank (6,9 miljard gulden). Het bod van Ameritech komt daarbij neer op vijftien maal de jaarwinst van Belgacom.

De Belgische overheid zocht een sterke partner voor Belgacom in verband met de liberalisering door de Europese Unie van nationale telecom-markten per 1 januari 1998. Vorige week vrijdag sloot de inschrijving voor de bieding op het aandeel in Belgacom.

Het KPN-consortium en Ameritech bleven in oktober over als enige gegadigden voor Belgacom, nadat een combinatie van British Telecom en Bell Atlantic afhaakte. Eerder al wezen de Belgische autoriteiten het Italiaanse STET, houdster van Telecom Italia, als mogelijke koper af. Later sloten Singapore Telecom en Tele Danmark zich bij het Amerikaanse Ameritech aan.

Op de beurs reageerde het aandeel KPN met een bescheiden koersstijging van 30 cent tot 58,60 gulden. Beleggers vreesden dat KPN te veel voor Belgacom had willen betalen.