Kinderagenda

IJsproeven

In het laatste ijskoude kijk & luisterprogramma op zaterdagmiddag 16 december gaat het over ijs proeven en ijsproefjes: een meester ijsbereider 'draait' ijs en vertelt hoe je ijs kunt maken en andere slimme mensen vertellen over en experimenteren met koud, warm en astronoutenijs en bouwen ijs-kristallen na. Ook kan je al thuis ijsklontjes maken: vul een bakje met allerlei drankjes (vruchtensap, yoghurt, chocomel, koude koffie, azijn of thee met veel zout!), zet dat in de vriezer, haal het er elk half uur uit en schrijf op het ijsproefschema (uit de Boekieboekiekrant of maak zelf een schema) wat er is gebeurd. Neem de ijsklontjes die je gemaakt hebt, op 16 december mee naar Zaal de Unie, verpak ze goed in isolerend materiaal, zodat ze niet smelten. In de Unie zit een rij proefpersonen die dan jouw ijsklontjes proeven. Vanaf 14u30, Zaal De Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Toegang ƒ 5,- voor kinderen, ƒ 7,50 volwassenen. Res 010-4333534.

Jan Klaassen

Het is een snikhete middag in een dorp in het Westafrikaanse Mali. Jongens vieren het jaarlijkse maskerfeest met reidansen, maskers en grote poppen in de vorm van mythische dieren. Een gemaskerde danser treedt als eerste op. Het is Ngofariman, de gemene aap. Daarna komt de buffel. Sigi, met een aantal stokpoppen op zijn rug. Met poppenspel en maskers worden al eeuwen lang in veel landen spannende verhalen verteld. Op de tentoonstelling 'Verre Vrienden van Jan Klaasen, poppenspel in Afrika en Azië' zijn honderden poppen en maskers uit Indonesië (wayangpoppen), Turkije, India, Thailand, Vietnam (waterpoppen), Togo en Mali te zien in een nagebouwd poppentheater. Ook liggen er muziekinstrumenten uit die landen (zijn ook te beluisteren), zijn er video-programma's, licht-en-geluid-shows en er is een zoek-, kijk- en ontdekspoor uitgezet. Bijvoorbeeld met wie Jan Klaassen allemaal ruzie heeft, waar Karagöz (Turkije) speelt, voor wie Krishna (India) muziek maakt of prins Panji op zoek naar zijn verloren geliefde. En er worden natuurlijk poppenkastvoorstellingen gegeven (op 16, 23, 26, 28, 29 en 30 december, om 13u30, 14u30 en 15u30) o.a. over de legende van Loro Kidoel, de godin van de Stille Zuidzee die zeelieden laat verdrinken om met hen te kunnen trouwen. Verre vrienden van Jan Klaasen in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Open dag 10-17u, za zo en feestdagen 12-17u.

Tsarenkroon

In 1697 reisde Tsaar Peter de Grote, vermomd als onderofficier, met diplomaten en handelslui naar Europa. Het was voor het eerst dat een Russische tsaar een diplomatieke reis naar het buitenland ondernam. Via Novgorod, Riga en Königsberg reisden ze naar de Republiek der Nederlanden. Hij was hier naar toe gekomen om bondgenoten te zoeken in de oorlog tegen de Turken en ook wilde hij graag meer weten over de westerse techniek, wetenschap en handel. Maar zijn grootste belangstelling ging uit naar de scheepsbouw, want Peter wilde een moderne vloot om de Zweedse koning Karel XII aan te vallen en daarom werkte hij (als timmerman) op de werf van de Oostindische Compagnie op Oostenburg. Ook logeerde hij een week lang bij smid Gerrit Kist aan de Krimp in Zaandam, nu het Czaar Peterhuisje genoemd. Veel namen in de Russische scheepsbouw lijken nog steeds op Nederlandse namen zoals baken, sjkot (schoot), sjloepka (sloep), matros, jachta, sjtoerman, kamboez (kombuis), kok, flagsjtok, fok, botsman, werf, wympel en farwater. In Museum Boymans is nu een tentoonstelling 'Schatten van de Tsaar' te zien met de mooiste voorwerpen van Peter de Grote. Zo is er een kroon versierd met diamanten en een rand van bont, een gouden scepter, mooie gewaden en ikonen. Tijdens de tentoonstelling (t/m 4 februari) kan je op zaterdagochtend (van 11-12u30), woensdagmiddag (van 15-16u30) en in de kerstvakantie op 26, 27, 30 dec en 2, 3, 4, 5 en 6 jan je eigen tsarenkroon maken; er wordt een spannend verhaal over Peter de Grote verteld en je wandelt als een echte tsaar over de tentoonstelling. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar in Museum Boymans-van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Res. 010-4419475 of in het museum.

Joost de Suppoost

Een suppoost of zaalwacht past op schilderijen, beelden en andere kunst in een museum. En een suppoost weet antwoord op veel vragen, zoals: waar hangt de Nachtwacht of waar is de wc? Soms moet een suppoost streng zijn, dan zegt hij: nergens aankomen of niet met je pen naar het schilderij wijzen. In het Rijksmuseum in Amsterdam werken wel honderd suppoosten, maar er is er maar één die Joost heet: hij heeft een grote neus en rood haar en zondag 17 december wijst hij je de weg door het museum. Zo is er voor kinderen vanaf 4 jaar een ontdekkingstocht naar 'Twee koningen en een landje van niks' en daar hoort dan ook een speciale museumtekenles bij. De oudere kinderen (tussen 10-15 jaar) gaan onder leiding van Joost de Suppoost op oorlogspad: oorlogen, veldslagen en helden staan centraal en medewerkers van het Rijksmuseum vertellen dan een kort verhaal bij een schilderij of beeld. Ook is er een filmprogramma met twee afleveringen van het tv-programma 'Klokhuis' en mag je muziekmaken bij het draaiorgel. Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Van 11-17u. Inl 020-6732121.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker