Kimberly-Clark schrapt 6.000 banen

DALLAS, 14 DEC. Kimberly-Clark, de Amerikaanse papiergigant die in juli dit jaar voor 6,8 miljard dollar zijn concurrent Scott Paper overnam, gaat over de hele wereld 27 produktievestigingen verkopen en 6000 banen schrappen. Dit heeft het concern gisteren laten weten in een integratieplan, dat werd bekendgemaakt een dag nadat de aandeelhouders van de twee concerns instemden met de overneming. Tien procent van het totale aantal arbeidsplaatsen moet worden geschrapt. Van de 6.000 banen die verdwijnen, gaat het om 3.300 bij de vestigingen die worden verkocht. De resterende 2.700 zijn dubbelfuncties. Het concern, dat met een omzet van elf miljard dollar het grootste ter wereld wordt met wc-papier, luiers en papieren zakdoekjes, moet op last van de kartelautoriteiten in de VS enkele vestigingen van de hand doen. Buiten de VS verdwijnen eveneens vestigingen. Ook in Europa - In Nederland zit bijvoorbeeld Scott Page in Gennep - worden enkele bedrijven verkocht, maar een beslissing daarover volgt na afronding van een onderzoek door de Europese Commissie. Voor de integratie zet Kimberly-Clark 1,4 miljard dollar opzij. Dat bedrag komt ten laste van de resultaten over het laatste kwartaal van dit jaar. Topman Sanders zei nog dat 1996 in financieel opzicht een uistekend jaar wordt. (DPA, ANP)