Geen kind is meer veilig bij de kleine zeemeermin

Is het toeval dat Disney de laatste tijd vaak in verband wordt gebracht met seks? Voor de religieuze protestgroepen die Disney hebben ontdekt als de vieze man van Hollywood is van toeval geen sprake. De vader van Mickey Mouse krijgt het verwijt dat hij tere kinderzieltjes verpest. De Florida Baptist Convention heeft vorige maand dan ook een resolutie aangenomen waarin wordt gesteld: 'Het morele leiderschap van Disney staat op een hellend vlak.'

Disney staat opeens gelijk aan seks en dat is vies. Seks is niets voor kinderen, homoseksualiteit is volgens die groeperingen een afwijking - en dus gevaarlijk voor kinderen - en de ontuchtige regisseur die voor Disney een film heeft gemaakt zal wel altijd ontuchtig blijven.

De Lion King draait in de bioscoop, moeders houdt uw kinderen binnen. Oplettende kijkers hebben ontdekt dat opdwarrelend stof in de film opeens het woord 'SEX' spelt. Deze ontdekking was kennelijk de druppel, want er doken tegelijkertijd ook twee eerdere voorbeelden van seksuele fixatie op. Kennelijk zijn er religieuze fanaten die Disneyfilms bekijken met maar één gedachte. In de film Aladdin bijvoorbeeld zou de jonge hoofdpersoon zeggen: 'All good teenagers take off your clothes.' Zelfs de onschuldige film The Little Mermaid heeft het moeten ontgelden. Daarin treedt een vriendelijke bisschop op die een huwelijk inzegent. De eerwaarde vader is echter zo opgewonden dat dit door zijn habijt heen te zien is.

Disney ontkent de toespelingen. Maar dat maakt al geen verschil meer. Wie had verwacht dat Disney het zou toegeven? “Als iemand iets ziet, is dat voor zijn rekening. Er is niets te zien”, verklaarde een Disney-woordvoerder. De letterlijke tekst van Aladdin is volgens het script: “Scat, good tiger, take off and go.” Het stof van Simba in de Lion King is gewoon stof en de bisschop is volgens Disney helemaal niet opgewonden.

Voor enkele religieuze groeperingen was dit overigens nog maar het begin. De geheime boodschappen die door fanatieke kijkers zijn ontdekt blijken onderdeel van een Sodom en Gomorra-moraal die er bij Disney is ingeslopen. Incidenten te over. De bekendmaking dat Disney de homoseksuele partners van werknemers meeverzekert tegen ziektekosten was ook aanleiding tot een storm van protesten.

Disney heeft daarnaast begin augustus aangekondigd dat het Capital Cities/ABC overneemt. ABC is het network dat in de VS het programma 'NYPD Blue' uitzendt. Dit programma is vanwege het voor Amerikaanse begrippen hoge gehalte aan bloot zeer omstreden. Hoe kon Disney zich daarmee inlaten? Eind oktober kwam daar nog tumult om de film Powder bij. De regisseur ervan, Victor Salva, is zeven jaar geleden veroordeeld voor ontucht met een minderjarige en zat daarvoor een straf uit van vijftien maanden. Zijn toenmalige slachtoffer deelde pamfletten uit voor de bioscoop waar de film in première ging. “Geef uw geld niet uit aan deze film. Het verdwijnt allemaal in de zakken van deze kinderlokker.” Powder is gemaakt onder het label Caravan Pictures, een dochteronderneming van Disney. Het bedrijf wist van niets, maar staat achter zijn regisseur.

De organisaties verdringen zich nu om Disney aan te klagen. De American Life League, een anti-abortusorganisatie heeft zijn afkeuring inmiddels ook al uitgesproken. Voor de American Family Association is de maat vol. De groep veegde al het bewijsmateriaal op een hoop en riep vorige week op tot een boycot van Disney-produkten. “Amerikanen zouden Disney beter in de gaten moeten houden. Het drijft weg van middel-Amerika”, verklaarde David Clayton van genoemde Association. “We kunnen de harten en zielen van onze kinderen niet langer aan Disney blootstellen.”

Woordvoerders van Disney zijn niet gealarmeerd over de boycot maar wel op hun hoede. “Als mensen ons boycotten, dan boycotten ze de belangrijkste producent van amusement voor het hele gezin.” Niemand verwacht werkelijk dat Disney zal lijden onder de boycot. Mickey Mouse, Simba of Pocahontas zijn voor velen nog steeds symbolen van onschuld. Wie zou zijn kinderen niet met deze figuren alleen durven laten?

    • Lucas Ligtenberg