Drugsonderzoek Colombia

BOGOTA, 14 DEC. Een parlementaire commissie schort een vooronderzoek op naar beschuldigingen dat de Colombiaanse president, Ernesto Samper, het gebruik van drugsgelden van het Cali-drugskartel voor zijn verkiezingscampagne vorig jaar persoonlijk zou hebben goedgekeurd. De beschuldigingen kwamen onder andere van de penningmeester van Sampers verkiezingscampagne, Santiago Medina. De vijftien leden tellende commissie, waarvan elf leden van Sampers Liberale Partij, heeft tot de opschorting besloten omdat er te weinig bewijs zou zijn. Op een persconferentie heeft een lid van de commissie verklaard dat het onderzoek heropend kan worden als er nieuw bewijs op tafel komt. Procureur-generaal Alfonso Vadlivieso heeft verklaard het onderzoek naar onregelmatigheden bij de financiering van Sampers campagne voort te zetten. Justitie heeft in verband met deze zaak ondertussen drie personen, waaronder penningmeester Medina, gearresteerd. De Colombiaanse senaat heeft gisteren een wet goedgekeurd die het onmogelijk maakt personen te vervolgen die geld hebben ontvangen van drugshandelaren. Het Huis van Afgevaardigden en president Samper moeten zich nog over de wet uitspreken. Een mogelijk gevolg van de wet is, dat personen waartegen justitie zaken heeft lopen wegens vermeende corruptie, waaronder ook de voormalige minister van defensie en lid van de Liberale Partij Fernando Botero en devoormalige minister van Justitie en huidig senator Alberto Santofimio, vrijuit gaan. (Reuters, AFP, AP)