Dini wil over begroting 1996 vertrouwen parlement Italië

ROME, 14 DEC. De Italiaanse premier Dini wil door middel van een motie van vertrouwen goedkeuring krijgen van het Italiaanse parlement voor de begroting van volgend jaar.

Dini zei gisteren de vertrouwenskwestie te zullen stellen als parlementariërs in het Huis van Afgevaardigden niet bereid zijn hun grote hoeveelheid amendementen in te trekken. De afgelopen maanden zijn ruim 2000 wijzigingsvoorstellen ingediend. De begroting wordt nagenoeg ongeschonden aangenomen wanneer Dini het vertrouwen van het parlement krijgt. De begroting moet door beide kamers van het Italiaanse parlement worden aangenomen. Dini heeft al verschillende malen het vertrouwen van het parlement gekregen over controversiële kwesties.

Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming zal worden gehouden, maar het zou volgens de wet nog voor het einde van dit jaar moeten gebeuren. Dini heeft eerder gezegd op te zullen stappen wanneer de begroting wordt aangenomen. Oud-premier Silvio Berlusconi dringt al geruime tijd aan op verkiezingen, omdat volgens hem het onpartijdige interim-kabinet onder leiding van Dini steeds vaker 'gekleurde' keuzes maakt, die door een rechtmatig gekozen regering zouden moeten worden genomen.

Dini heeft de afgelopen weken echter aangegeven ook nadat de begroting is aangenomen nog door te willen regeren. Italië bekleedt het komende halfjaar het voorzitterschap van de Europese Unie. (AP, Reuters)