Cervantes-prijs voor schrijver Camilo Cela

MADRID, 14 DEC. Eindelijk is het er dan toch van gekomen. De Spaanse auteur en Nobelprijswinnaar Camilo Cela (79) is gisteren de Cervantes-prijs voor Spaanstalige literatuur toegekend. Spanje slaakt een zucht van opluchting nu hiermee een einde lijkt gekomen aan een slopende vete tussen de schrijver en de jury van de Cervantes-prijs, die als de meest prestigieuze literatuurprijs in het Spaanstalige taalgebied geldt.

Cela, auteur van onder meer La familia de Pascual Duarte en La Colmena, stond reeds vanaf 1983 op de nominatie om de Cervantes-prijs te ontvangen. Als reden voor het uitstel van de toekenning werd vaak genoemd dat Cela werd geassocieerd met het Franco-regime. Vorig jaar, toen de prijs toeviel aan Miguel Delibes en derhalve andermaal aan de neus van Cela voorbijging, verloor de schrijver publiekelijk zijn geduld. De meer commerciële Planeta-premie waar hij vorig jaar genoegen mee moest nemen, bleek daarbij slechts een pleister op de wonde. “De Cervantes is inmiddels dermate in opspraak en bedekt met stront dat ik me er geen zorgen meer om maak”, zo werd de gekwetste Cela in veel publikaties aangehaald.

Het drama, dat uitgebreid in de culturele bijlagen van de Spaanse media werd uitgesponnen en onder meer een tot een voortrommelende ruzie tussen Cela en diens zoon tot gevolg had, lijkt met de toekenning van de Cervantes alsnog tot een goed einde te komen. Weinig verrast, maar zeer tevreden, verklaarde de schrijver dat hij de hoop op het winnen van de prijs nooit had verloren. “De hoop moet je pas verliezen als je op het kerkhof ligt”. De boze woorden over de Cervantes-prijs die het afgelopen jaar aan hem werd toegeschreven is inmiddels 'totaal apocrief' te noemen, aldus Cela.

“In onze beoordeling spelen zijn literaire kwaliteiten een rol en niet zijn uitspraken”, zo verklaarde gisteren jury-voorzitter Fernando Lázaro Carreter de toekenning van de prijs aan Cela. Ook minister van cultuur Carmen Alborch legde de ruzie met de literator bij. “We kennen het polemische karakter van Cela”, aldus de minister. “Maar Cela is een kenner van de Spaanse ziel en het werk van Cervantes. In dat opzicht heeft de jury goed werk verricht.”

Met de toekenning van de Cervantes-prijs behoort Cela tot een van de meest gelauwerde levende Spaanse schrijvers. Naast de vorig jaar toegekende Planeta-premie, ontving hij in 1989 de Nobelprijs. Reeds in 1984 werd het de Nationale Literatuurprijs uitgereikt, gevolgd door de prins van Asturias-prijs in 1987. Cela heeft in de bijna vijftig jaar van schrijverschap een oeuvre opgebouwd dat naast novellen en verhalen bestaat uit gedichten, essays en reisverslagen. Als vaste medewerker van het conservatieve dagblad ABC publiceert hij regelmatig meer journalistiek werk.

    • Steven Adolf