Britse rente voor het eerst in 2 jaar omlaag

LONDEN, 14 DEC. De Britse centrale bank heeft gisteren het belangrijkste rentetarief met 0,25 procent verlaagd tot 6,5 procent. De renteverlaging, de eerste in twee jaar, is bedoeld als oppepper voor de economie.

De Bank of England maakte de verlaging van de minimumrente, het tarief waartegen de centrale bank de geldmarkt van middelen voorziet, gisteren bekend na een gesprek tussen bankpresident Eddie George en minister Kenneth Clarke (financiën). Het gezamenlijk optreden van de beide monetaire autoriteiten, die afgelopen zomer nog met elkaar van mening verschilden over de rentepolitiek, stelde de markten gerust.

George verklaarde gisteren voor het eerst dat de regering van Major op de goede weg is bij het beteugelen van de inflatie. Het inflatiedoel van de regering is 2,5 procent medio 1997; de inflatie ligt nu op 2,9 procent. In mei van dit jaar drong George nog aan op een renteverhoging, een voorstel waarmee Clarke het openlijk oneens was. Het meningsverschil veroorzaakte afgelopen zomer veel onrust op de financiële markten, waar de Britse pond, aandelen en obligaties onder druk kwamen te staan.

Clarke en George deden gisteren daarom hun best een eensgezinde indruk te maken. George lieten weten dat beiden gisteren bij het maandelijks overleg over het monetaire beleid een verlaging met een kwart procent hadden voorgesteld. Op de financiële markten wordt dit gezien als een compromis. “Ik vermoed dat George in stilte nog steeds meer bezorgd is [over de inflatie] dan Clarke, maar ze hebben geleerd niet in het openbaar te ruzieën”, zegt een analist van de zakenbank Morgan Stanley. Het pond reageerde met een lichte stijging.

Minister Clarke vindt een renteverlaging op zijn plaats, omdat de economie minder groeit dan geraamd. Tegenover de financiële commissie in het parlement verklaarde hij dat de raming van 2,75 procent groei in 1995 aan de optimistische kant is. George voegde eraan toe dat de cijfers over het derde kwartaal doen vermoeden dat de “pauze in de groei langer kan duren” dan verwacht.

Door de renteverlagingen daalden verschillende hypotheektarieven naar het laagste peil sinds het einde van de jaren zestig. Het goedkoopste tarief voor deze leningen is bij verschillende financiële instellingen nu 7,49 procent. Het laagste niveau sinds 1968 toen de rente op 7,125 procent stond. (Reuter, DPA)