AMD: chipfabriek komt in Dresden

De Amerikaanse halfgeleiderproducenten Advances Micro Devices (AMD) heeft de Duitse stad Dresden gekozen om daar een fabriek neer te zetten voor de produktie van computerchips. De vestiging kost 2,8 miljard mark (3,1 miljard gulden) en zal uiteindelijk aan 1400 mensen werk bieden, zo heeft AMD-topman Jerry Sanders laten weten. De bouw begint eind volgend jaar. De produktie van chips zal waarschijnlijk eind 1998 kunnen beginnen.

Eerder koos ook het Duitse concern Siemens de stad Dresden uit voor de vestiging van een chipfabriek die een investering van 2,7 miljard mark vergt. De minister-president van de deelstaat Sachsen, Kurt Biedenkopf, sprak dan ook van belangrijke impulsen voor zijn deelstaat.

Duitsland heeft niet te klagen over belangstelling van chipfabrikanten. Het Japanse concern Hitachi gaat de produktie in zijn fabriek in Landshut verdrievoudigen van een miljoen tot drie miljoen chips per maand. Deze uitbreiding vergt een investering van 460 miljoen mark. Het aantal personeelsleden zal stijgen van 260 tot 920.