2,6 mln Duitsers hebben bijbaan

BERLIJN, 12 DEC. Zeker 2,6 miljoen Duitsers hebben een bijbaan. In veel gevallen gaat het om een kleine betrekking. Ongeveer 3,7 miljoen mensen leven daarnaast van een baantje zonder dat ze verzekerd zijn. Onder hen is een onbekend aantal “kleine zelfstandigen”, zo meldde gisteren het Duitse onderzoeksinstituut DIW. DIW trekt de conclusie dat de sociale zekerheid in Duitsland moet worden hervormd. Het instituut pleit voor een onbevooroordeelde discussie over bij voorbeeld de invoering van een basisverzekering, te financieren uit de belastinggelden, of een minimaal basispakket. Iemand heeft een baantje als hij of zij niet meer dan vijftien uur per week werkt en een regelmatig maandinkomen van hooguit 550 mark heeft. Voor het oostelijke deel, de vroegere DDR, ligt die grens op 470 mark. Iemand met een tijdelijke baan heeft in een jaar tijd maximaal twee maanden of vijftig werkdagen gewerkt. Onverzekerde banen komen vooral in de dienstensector voor. Het aandeel van de horeca en de verkoop loopt terug, terwijl goedkope banen in de boekhouding en de verpleging steeds meer voorkomen. In 1994 werden twee derde van deze baantjes gedaan door vrouwen. In het oosten is dat 56 procent. Volgens het DIW komt deze manier van werken bedrijven van pas. Zij kunnen hun produktie gemakkelijker aanpassen aan de vraag. (DPA)