Zwolle laat duiven vermalen tot pâté

ZWOLLE, 13 DEC. De Zwolse balletjes zijn een beroemde lekkernij maar binnenkort komt de Overijsselse hoofdstad met een nieuwe delicatesse: Zwolse duiven. In opdracht van de winkeliersvereniging City Centrum wordt de Zwolse binnenstad ontdaan van haar duiven. De gevangen beesten worden afgevoerd naar Frankrijk, alwaar lokale keukenmeesters ze verwerken tot pâté.

De afgelopen weken zijn er meer dan 2.000 beesten gevangen en afgeschoten. Volgens City Centrum was dat noodzakelijk, omdat de overlast door duivenpoep meer dan hinderlijk werd. Er zijn inmiddels felle protesten gerezen tegen deze wijze van wildbeheer. De lokale partij Swollwacht spreekt van een moordpartij en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Fractievoorzitter De Vries van Swollwacht zei geen Franse pâté te zullen eten. Ook de Dierenbescherming in Zwolle is tegenstander van de duivenjacht.

De gemeente Zwolle stemt van harte in met de handelswijze van City Centrum, zo laat een woordvoerder weten. Dat is niet zo verwonderlijk, want de wethouder die de zaak in zijn portefeuille heeft, woont in de binnenstad, en heeft naar eigen zeggen zelf veel overlast van de duiven. Burgemeester en wethouders waren op de hoogte van het voornemen van de winkeliersvereniging, en wisten ook dat City Centrum een vergunning had gerkegen van het ministerie van landbouw om de duivenplaag een halt toe te roepen.

In de vergunning is ruimte voor zowel het vangen als het afschieten van duiven. De meeste beesten worden gevangen. Geringde dieren gaan naar een bedrijf in Utrecht, dat de eigenaar probeert te achterhalen. Ongeringde en verwilderde stadsduiven gaan naar gehaktmolen.