Uitstel proces tegen Ogoni-activisten

LAGOS, 13 DEC. Het Federale Hooggerechtshof in de Nigeriaanse stad Lagos heeft gisteren opdracht gegeven om het proces tegen negentien Ogoni-activisten die van moord zijn beschuldigd, tot 12 februari op te schorten. Het hof boog zich over de zaak op verzoek van de mensenrechtenactivist Gani Fawehinmi. Het speciale tribunaal veroordeelde eerder al de Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa en acht van zijn medestanders tot de doodstraf. Juist als Saro-Wiwa worden de negentien ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de moord op vier regeringsgezinde Ogoni-leiders in mei vorig jaar. Volgens de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor Afrika, George Moose, overwegen de Verenigde Staten om - in multilateraal verband - een olie-embargo tegen Nigeria in te stellen om zo de terugkeer van de democratie in dat land te bespoedigen. “Niets kan worden uitgesloten, alles wordt bekeken, ook een multilateraal olie-embargo”, aldus Moose gisteren in Washington. (Reuter, AFP)