Oranje treft bekenden

ROTTERDAM, 13 DEC. De vier tegenstanders van Nederland in de WK-kwalificatiegroep 7 zijn allemaal bekenden van Oranje. Tegen België speelde het Nederlands elftal al 114 keer. De laatste ontmoeting tussen beide landen dateert van vorig jaar zomer op het WK in de Verenigde Staten. In de verzengende hitte van Orlando besliste Philip Albert op 25 juni de 'Derby der Lage Landen' in het voordeel van de Belgen: 1-0. In de aanloop naar de WK's van 1974 en 1978 stonden Nederland en België ook al tegenover elkaar. In beide gevallen kwalificeerde Oranje zich. Tien jaar geleden waren de rollen omgedraaid. Met een kopbal in de slotfase van het WK-beslissingsduel voorkwam Georges Grün in Rotterdam (2-1) dat het Nederlands team naar de eindronde in Mexico mocht.

Het Belgische voetbal bevindt zich momenteel in een dal. De prestaties van het nationale team zijn daarvan het bewijs. De ploeg van bondscoach Paul van Himst werd bij de onlangs afgesloten EK-kwalificatiereeks vroegtijdig uitgeschakeld in de groep met Spanje, Denemarken, Macedonië, Cyprus en Armenië. De Rode Duivels blameerden zich door gelijk te spelen tegen Macedonië en Cyprus. Het enige jeugdige talent waar Van Himst momenteel over beschikt is aanvaller Gilles de Bilde van Anderlecht.

Turkije is de grote outsider in groep 7. Het nationale team lijkt onder leiding van bondscoach Fatih Terim de aansluiting met de internationale voetbaltop te hebben gevonden. Vorige maand plaatste de ploeg zich voor het eerst in de geschiedenis van het Turkse voetbal voor de EK-eindronde. De kwalificatie ging ten koste van Zweden, vorig jaar nog derde op het WK. Nederland trof Turkije eerder in de voorronde van het WK in de Verenigde Staten. Zowel in Utrecht als in Istanbul was Oranje met 3-1 te sterk voor de Turken.

San Marino zat in de aanloop naar het laatste WK in dezelfde groep als Nederland en Turkije. Relatief eenvoudig versloeg Oranje tot twee keer toe de voetballers uit het ministaatje. In Utrecht werd het 6-0, in Bologna werd het zes maanden later 7-0. San Marino was de enige ploeg die in de afgelopen EK-voorronde geen enkel punt behaalde. Zelfs de nietige amateurs van de Faroër Eilanden bleken over twee duels te sterk.

Bondscoach Bobby Gould van Wales was gisteravond positief over de kansen van zijn ploeg in groep 7. Zijn optimisme is in tegenspraak met de resultaten van de nationale ploeg. In de EK-kwalificatiegroep met Duitsland en Bulgarije eindigde Wales zelfs achter Georgië, Moldavië en Albanië. In de voorronde van het WK van 1990 won Oranje twee keer van Wales: 1-0 in Rotterdam, 1-2 in Cardiff.

Indeling WK '98 Europese landen

Groep 1

Denemarken

Griekenland

Kroatië

Slovenië

Bosnië-Herzegovina

Groep 2

Italië

Engeland

Polen

Georgië

Moldavië

Groep 3

Noorwegen

Zwitserland

Finland

Hongarije

Azerbeidzjan

Groep 4

Zweden

Schotland

Oostenrijk

Letland

Wit-Rusland

Estland

Groep 5

Rusland

Bulgarije

Israel

Cyprus

Luxemburg

Groep 6

Spanje

Tsjechië

Slowakije

Klein-Joegoslavië

Malta

Faeroër Eilanden

Groep 7

Nederland

België

Turkije

Wales

San Marino

Groep 8

Roemenië

Ierland

Litouwen

IJsland

Macedonië

Liechtenstein

Groep 9

Duitsland

Portugal

Noord-Ierland

Oekraïne

Albanië

Armenië