NBC koopt drie Spelen voor 2,3 mld dollar dollar

ROTTERDAM, 13 DEC. Het Amerikaanse televisiestation NBC betaalt 2,3 miljard dollar (3,7 miljard gulden) voor de uitzendrechten in de Verenigde Staten van de Olympische Spelen in de jaren 2004, 2006 en 2008. Voor het eerst zijn hiermee de tv-rechten verkocht van drie Spelen tegelijkertijd, voordat die zelfs maar zijn toegewezen aan een stad.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en NBC, de grootste tv-zender in de VS, hebben de overeenkomst over de Amerikaanse uitzendrechten gisteren bekendgemaakt. NBC bezit nu de tv-rechten voor zes van de zeven Olympische Spelen tot en met het jaar 2008, waaronder die in Atlanta (1996), in Sydney (2000) en de winterspelen in Salt Lake City (2002). Alleen de rechten voor Nagano (1998) zijn gekocht door concurrent CBS.

De deal houdt volgens analisten ook risico's in voor NBC. Mogelijk rollen straks onaantrekkelijke locaties uit de bus, zoals Moskou (in 1980), terwijl bovendien niet vaststaat of de populariteit van de Spelen zal blijven toenemen. “Er zijn in de VS vier presidentsverkiezingen tot 2008. Je moet echt lef hebben om je voor zo lang vast te leggen”, zei NBC-onderhandelaar Pound gisteren.

NBC heeft de afgelopen vier maanden in totaal 4 miljard dollar neergeteld voor sportevenementen. Het record tot nu is de 1,3 miljard dollar die NBC betaalde voor Salt Lake City en Sydney. Voor de Amerikaanse basketbal-competitie had CBS 400 miljoen dollar over. Eerder kocht NBC de rechten voor Atlanta voor 456 miljoen dollar.

De 2,3 miljard dollar is voorlopig het hoogtepunt in de almaar toenemende bedragen voor sportevenementen. In 1956 liet de toenmalige IOC-president Brundage weten zonder de televisie te kunnen: “We hebben er 60 jaar zonder gekund en dat blijft de komende 60 jaar ook zo.” Nu dekken alleen de inkomsten uit de Amerikaanse rechten al een derde van de onkosten voor de Spelen.