Loonmatiging verdeelt Duitse werkgevers

BONN, 13 DEC. Het Duitse werkgeversfront begint merkbaar verdeeld te raken over een initiatief van de vakbond IG Metall om in de CAO's vanaf 1997 niet meer dan een inflatiecorrectie te eisen in ruil voor 300.000 nieuwe banen tot het jaar 2.000.

Dat plan, dat de overkoepelende vakbond DGB intussen in verbrede vorm heeft overgenomen, is volgens het Verbond van Duitse industriële bedrijven (BDI) een “onpraktische koehandel”. Maar de chemie- en de metaalwerkgevers vinden het de moeite waard. De metaalwerkgevers willen er 8 januari met de IG Metall over beginnen te praten. Op 21 januari is een vervolggesprek van sociale partners en de regering onder leiding van kanselier Kohl.

Een eerste gespreksronde bij de kanselier bleef vorige week zonder resultaat. Na die verkennende ronde zei minister Norbert Blüm (CDU, sociale zaken) dat hij niet van plan is om af te zien van zijn voorgenomen kortingen op sociale uitkeringen, zoals de vakbonden van de overheid eisen in ruil voor hun CAO-matiging. Van werkgeverskant werd vorige week gezegd dat banengaranties niet vooraf te geven zijn. Meer banen moeten het gevolg zijn van voorafgaande inkomensmatiging, zeiden zij.

Niettemin vindt ook Klaus Murmann, voorzitter van de Duitse werkgeversvereniging dat doorgepraat moet worden over “principieel interessante elementen” van dat voorstel. Voor de werkgevers is het vooral interessant dat de vakbond daarin voor het eerst het verband tussen loonkosten en werkgelegenheid erkent. Maar met het BDI vindt Murmann dat de vakbeweging eigenlijk al voor 1996 bereid moet zijn tot extra inkomensmatiging, zeker nu de conjunctuur snel verslechtert.

Klaus Zwickel, de voorzitter van IG Metall, die zijn idee voor een “Bündnis für Arbeit” vorige maand lanceerde, laat ondernemingsraden in metaalbedrijven alvast per 31 december jaaroverzichten maken van nieuwe en weggevallen banen en overuren. In 1996 moeten zij daarmee doorgaan om vergelijkingsmateriaal te hebben voor een “werkgelegenheidspact”, waarop gisteren ook is aangedrongen door SPD-voorzitter Oskar Lafontaine.

    • J.M. Bik