Hoogovens daalt tot onder grens van vijftig gulden

AMSTERDAM, 13 DEC. Op de Amsterdamse effectenbeurs stonden de cyclische waarden vanmorgen onder druk. Vooral Hoogovens moest het ontgelden. De AEX-index bleef vrijwel onveranderd op 478,92 punten.

AMSTERDAM De koers van het aandeel Hoogovens, dat eerder dit jaar nog ruim tachtig gulden opbracht, daalde met 2 gulden tot 49 gulden rond het middaguur. Afgelopen maandag heeft het bedrijf in Londen gesproken met analisten, die direct na de verkregen informatie een 'verkoop-advies' afgaven. Nederlandse analisten volgden dat voorbeeld. De staalprijzen die onder duk staan, alsmede de waarschuwing voor een lagere winst van de Franse staalgigant Usinor veroorzaakten de paniek rond Hoogovens.

Ook chemie DSM verloor: 2 gulden op 121,10 gulden, Hunter Douglas (producent van onder meer zonneweringen) kwam 2,20 gulden lager uit op 73,80 gulden en papier- en verpakkingsfabrikant KNP BT moest 1,20 gulden omlaag op 39,30 gulden. Ook Akzo Nobel kon zich niet onttrekken aan de malaise onder de cyclische fondsen. Het aandeel noteerde tegen het middaguur bijna een gulden lager op 182,10 gulden. Philips en dochter Polygram deden het vanmorgen beter. De koers van het aandeel Philips won een gulden op 61,50 en ook muziek- en filmdochter Polygram boekte winst, 60 cent op 93,10 gulden. Heineken noteerde 30 cent hoger op 280,80 gulden en Randstad was veertig cent sterker op 93,10 gulden.

In de financiële waarden kwam weinig verandering. ING gaf een dubbeltje prijs op 105,10 gulden, ABN Amro boekte juist een dubbeltje winst op 88,80 gulden. Bank-verzekeraar Fortis Amev bleef precies gelijk op 107,50 gulden.

Het bod van het Franse electrotechnische handelshuis Rexel op concurrent Wolff uit Gouda zorgde voor een flinke koerssprong in het aandeel van de laatste. Grootaandeelhouder Rexel (dat al bijna twintig procent van de aandelen in handen heeft) biedt 71 gulden. Met een koerssprong van 11 procent sloot de koers van het aandeel Wolff op deze biedprijs aan.

Elders op de lokale markt deed Goudsmit het goed met een koerswinst van bijna een gulden op 46 gulden. Polynorm, toeleverancier van de auto-industrie, won twee kwartjes op 139,50 gulden. Begemann gaf daarentegen opnieuw terrein prijs met een verlies van 1,50 gulden op 25,50 gulden. Heidemij moest 30 cent terug op 14,20 gulden en Rood Testhouse noteerde 30 cent lager op 11,60 gulden. Het aandeel in scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord liet een gulden liggen op 83,70 gulden.

Op de valutamarkt van Amsterdam noteerde de dollar vanmorgen 1,6240 gulden, een lichte winst vergeleken met de slotkoers van 1,6205 van gisteren. De Amerikaanse munt lijkt te profiteren van speculaties op een lagere rente. De markt houdt rekening met een renteverlaging van de Duitse centrale bank morgen.

NEW YORK De Amerikaanse effectenbeurs moest gisteren een stevige stap terug doen. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen sloot op 5174,92 punten, een verlies van 9,40 punten. Wall Street kreeg een tik nadat bekend werd dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten in november met 0,5 procent zijn gestegen, terwijl op een prijsstijging van niet meer dan 0,2 procent was gerekend. Inflatie maakt een renteverlaging, die gunstig is voor de koersen op de beurs, op korte termijn minder waarschijnlijk. TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index met 29,29 punten tot 19.283,48 punten. De omzet lag met 458 miljoen aandelen boven het gemiddelde.