Hiddink tevreden met loting voor WK

ROTTERDAM, 13 DEC. Het Nederlands elftal treft in de voorronde van het wereldkampioenschap voetbal als belangrijkste tegenstander buurland België. De loting in Parijs, waar het toernooi in 1998 van start gaat, koppelde Oranje gisteren in kwalificatiegroep 7 verder aan Turkije, Wales en San Marino. In een eerste reactie sprak bondscoach Guus Hiddink in Liverpool van “een gunstig lot, maar ik heb me niet beziggehouden met het WK. De kwalificatie voor het EK, nu tegen de Ieren, en de eindronde van het EK in Engeland komende zomer, zijn op het moment véél belangrijker.”

Aan de WK-eindronde in Frankrijk doen over drie jaar voor het eerst 32 landen mee. Europa levert vijftien deelnemers. Frankrijk is als gastland verzekerd van deelname. De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich rechtstreeks. De overige acht nummers twee strijden in een uit- en een thuiswedstrijd om de laatste vier startbewijzen. In totaal werd gisteren een recordaantal van 172 landen, verspreid over zes continenten, ingedeeld.

Nederland had het slechter kunnen treffen. Vice-wereldkampioen Italië speelt in groep 2 tegen Engeland, Polen, Georgië en Moldavië. Na de loting in het Louvre werd groep 2 meteen de 'groep des doods' genoemd. Ook Spanje wacht een lastige opgave. De ploeg van bondscoach Javier Clemente moet het in groep 6 onder andere opnemen tegen Tsjechië, Slowakije en Klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro), dat na de internationale sportboycot voor het eerst weer mag meedoen aan een kwalificatietoernooi.

Drie andere voormalige Joegoslavische republieken werden bij de loting in één poule ingedeeld. Behalve Denemarken en Griekenland spelen in groep 1 ook Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina tegen elkaar. De ontmoetingen lijken op voorhand politiek beladen. “Het is een bizarre situatie. Toch zullen wij iedere keer naar de overwinning streven”, zei een vertegenwoordiger van de Bosnische voetbalbond. Pas op de valreep werd Bosnië tot het kwalificatietoernooi toegelaten.

Oranje kwam in een groep met vijf landen terecht. Dat scheelt twee wedstrijden in vergelijking met de vier poules van zes landen. “We moeten bij de programmering niet weer de fout maken dat één van de sterkere tegenstanders helemaal aan het begin of aan het eind van het seizoen komt. Zo'n fout was er in de kwalificatie voor het EK wel, met de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland, die we dan ook verloren”, aldus Hiddink.

Van de spelers had gisteren alleen Ronald de Boer een paar woorden over voor het WK. “Ik ben hier tevreden mee. Voor Turkije moeten we wel oppassen, dat is een voetballand in opkomst. Met België heeft Nederland een lange geschiedenis, daar komen weer veel emoties bij los.”

Bondscoach Paul van Himst van België reageerde met gemengde gevoelens op de uitslag van de loting. “Ik ben blij met Wales, Turkije en San Marino. Maar niet gelukkig met Nederland. Het is toch één van de sterkste landen van Europa. Nederland is een verschrikkelijk lastige tegenstander. Ik betwijfel of wij bij de start van de kwalificatieronde van het WK al een nieuw, ingespeeld elftal hebben.”

Pikant detail is het vriendschappelijke duel tussen beide landen dat eind februari op het programma staat. Het oefenduel in Eindhoven vormt het startsein van Euro 2000, de eindronde van het Europees voetbalkampioenschap dat gezamenlijk door de Nederlandse en Belgische bond wordt georganiseerd. “Het is mooi dat we in het jaar dat we innig met de Belgen gaan samenwerken aan Euro 2000, op het veld lijnrecht tegenover elkaar komen te staan”, zei KNVB-voorzitter Jeu Sprengers.