Foto

Foto: DEN HAAG - Haagse schoolkinderen krijgen deze week in de gemeentelijke zwembaden lessen in het 'wakzwemmen'. Spelenderwijs wordt de scholieren in verschillende klasjes geleerd wat te doen als ze door het ijs zakken en hoe iemand anders te helpen die onder het ijs verdwijnt.

Het natuurijs is nagebootst door een groot zeildoek met gaten over het zwembad te spannen. De kinderen zwemmen onder het nepijs en leren een wak te herkennen door de afwijkende kleur. Het wakzwemmmen is bedacht door de dienst welzijn van de gemeente Den Haag. “De kinderen kregen vooraf les over de gevaren van natuurijs”,z egt een woordvoerster van de afdeling zwemmen. “Daarbij is duidelijk gemaakt dat de praktijk anders is. Dan is het water ijskoud.”

Het zwembad heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat de kinderen in paniek raken. Zweminstructeurs zijn permanent onder water om kinderen te helpen en ook de brandweer is aanwezig. “De kinderen vinden het ontzettend leuk. En hun ouders ook.” Manager R. de Hartog van deelnemend zwembad 'De Morgenstond' kan dat beamen. “Het slaat heel erg aan. Vorig jaar hebben we hier proefgedraaid. Dit jaar is het wakzwemmen in alle gemeentelijke zwembaden ingevoerd.” De gemeentewoordvoerster meldt dat de bijzondere zwemlessen niet alleen leuk en leerzaam maar ook zeer nuttig kunnen zijn. “We hadden maandag een jongetje die zeven jaar geleden door het ijs was gezakt. Hij was sindsdien doodsbang voor water. Door het wakzwemmen is hij daar nu overheen.” (Foto Roel Rozenburg)