Duitse plutoniumsmokkel

BONN, 13 DEC. Ondanks eerdere ontkenningen was de Duitse regering er vorig jaar al voor de Bondsdagverkiezingen van 16 oktober van op de hoogte, dat de Buitenlandse inlichtingendienst BND een spectaculaire plutoniumsmokkel uit Moskou op 10 augustus 1994 niet alleen onderschept had, maar die smokkel zelf ook mede had geënscèneerd.

Dit meldt de Süddeutsche Zeitung vanmorgen. Het blad schrijft dat 11 oktober 1994 op het ministerie van buitenlandse zaken al een notitie voor minister Klaus Kinkel lag over de bestrijding van illegale handel in plutonium en de inbeslagneming van 363 gram daarvan uit Rusland, 10 augustus op het vliegveld van München. In die notitie heette het: “Problematisch is daarbij dat in dit geval - ook volgens de schildering van de BND - onze (veiligheids)diensten de zaak niet alleen ontdekt maar ook vergaand zelf georganiseerd hebben”.

De kwestie is politiek brisant omdat de Duitse regering bij monde van Bernd Schmidbauer (CDU), de onderminister die in kanselier Kohls kanselarij het werk van de inlichtingendiensten coördineert, voor en na 11 oktober 1994 steeds pertinent heeft ontkend dat de BND en de Beierse recherche mede de hand hadden gehad in de opzet van de plutoniumsmokkel. De kwestie is ook interessant in internationaal-politiek opzicht. Zomer en najaar 1994 klonken rondom de illegale handel in nucleair materiaal verwijten uit Duitsland op wegens de nonchalante manier waarop Rusland met dergelijk materiaal zou omgaan.

Vorige week had de Spanjaard Rafael Ferreras, die als undercover-agent voor de BND in Spanje werkte, voor de Bondsdagcommissie al verklaard dat de in Spanje opgezette plutoniumsmokkel uit Rusland, met München als tussenstation, mede door de BND was georganiseerd. Ferreras klaagde vorige week dat de hem toegezegde premie niet tijdig was betaald. Hem was destijds gezegd dat over de hoogte van die premie nog “op politiek niveau” moest worden beslist.

Uit een BND-notitie van 21 september 1994 aan Schmidbauer blijkt volgens de Süddeutsche Zeitung voorts dat een dubbele premie (100.000 DM) werd overwogen op voorwaarde dat Ferreras tijdens de verkiezingscampagne en daarna tegenover parlementaire commissies zijn mond zou houden over de preciese rol van de BND en de Beierse recherche.