Borst wil verbod Gendercentrum

DEN HAAG, 13 DEC. Minister Borst (volksgezondheid) wil het Gendercentrum in Utrecht, waar echtparen het geslacht van hun kind zouden kunnen laten beïnvloeden, op termijn verbieden. Ze wil dit regelen in de Wet op bevruchtingstechnieken, die volgend jaar aan de Kamer zal worden voorgelegd. Ze zei dit gisteren in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Borst voelt er niets voor om het Utrechtse centrum via een noodwet tot sluiten te dwingen, omdat dat andere wetgeving “te veel zou vertragen”. Het Gendercentrum heeft nu geen vergunning nodig, maar moet zich wel houden aan bepaalde criteria. Als het personeel bevoegd is, patiënten goed worden ingelicht en er geen handelingen op medische indicatie plaatsvinden, is er vooralsnog geen reden tot verbod.

Kamerlid De Jong (CDA) vindt het “vreselijk” dat Borst het centrum eerst laat “groeien en bloeien” alvorens tot een verbod te komen. “Er moet een einde aan komen dat op gewenst geslacht wordt geselecteerd, al is dat via een noodwet”, aldus De Jong.

De regionaal inspecteur voor de volksgezondheid bracht afgelopen maandag een bezoek aan het centrum. Hij constateerde dat de voorlichtingsbrochure nog “onvoldoende helder” is. Daar moet volgens het ministerie in komen staan dat “nog nooit is aangetoond” dat de technieken die het centrum gebruikt bewijsbaar werken. De kans om zo het geslacht te bepalen is volgens Borst “een beetje hoger dan de natuur biedt”. Dat moet volgens haar duidelijk in de folder komen te staan. “Doen ze dat niet, dan kan ik zeggen 'U bent de bevolking aan het bedriegen'. Dat is een reden om het centrum sluiten”, zei minister Borst gisteren.

Het Gendercentrum heeft tot nu toe elf echtparen als klant gehad en op de wachtlijst staan er nog ruim dertig. Het centrum “moet nog zien” dat Borst het tot sluiting zal laten komen. “De nieuwe folder ligt al bij de drukker. De inspecteur zei erop uit te zijn dat het maatschappelijk belang wordt gediend. Dat zijn wij ook”, aldus Van Delen van het Gendercentrum.