Betogingen in België tegen hervormingsplan

BRUSSEL, 13 DEC. Tienduizenden ambtenaren betoogden vanmiddag in Brussel tegen dreigende hervorming bij de overheid, die waarschijnlijk banen gaat kosten. Behalve verlies van werkgelegenheid vrezen de ambtenaren ook voor hun pensioenen.

De vakbonden verwachtten vanmorgen dat 50.000 van de in totaal 850.000 ambtenaren de straat op zouden gaan. Ook privébedrijven zijn vertegenwoordigd. Bij een vestiging van Volkswagen in Vorst is vandaag gestaakt uit protest dat de werknemers niet mee mogen betogen.

De vrees van de betogers vloeit voort uit hervormingen die de regering Dehaene heeft aangekondigd. België moet fors bezuinigen om zich te kwalificeren voor de Europese eenheidsmunt, die in 1999 van start moet gaan. Dehaene heeft onder andere aangekondigd een eind te willen maken aan de automatische indexatie: de koppeling tussen loon en inflatie.

Ook staat de Belgische overheid voor de keuze of ze een eind wil maken aan de koppeling tussen loon en pensioenen. Deze maatregel is met name duur voor de post, waar 45.000 mensen werken, en voor de Spoorwegen met 40.000 werknemers. Bij de Spoorwegen is de laatste weken al enkele keren het werk neergelegd uit protest tegen een bezuiningsoperatie die zo'n 9.000 werknemers hun baan zal kosten.

Bij de vliegtuigmaatschappij Sabena werd de afgelopen weken twee maal 24 uur gestaakt nadat de directie alle, bijna zestig, cao's had opgezegd. Bij het telefoonmaatschappij Belgacom zijn de 26.000 werknemers ontevreden omdat de overheid geen garantie wil geven voor de werkgelegenheid als het staatsbedrijf straks voor 49,9 procent wordt verkocht.

De reden waarom de Belgische ambtenaren de straat op gaan is dezelfde als de oorzaak van de massale betogingen in Frankrijk de laatste weken: hervorming van de publieke sector. Het Franstalige dagblad Le Soir wijst erop dat er toch een verschil is tussen de twee buurlanden. “Overeenkomstig de Belgische cultuur, is het conflict veel minder scherp [dan in Frankrijk]. De manifestatie is vooral een waarschuwing, gericht tegen langzame ontwikkelingen: groei van het aantal contractuelen, daling van de werkgelegenheid, privatiseringen...”