Aanzet voor verscherping sancties VS tegen Iran

WASHINGTON, 13 DEC. Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft gisteren de aanzet gegeven tot verscherping van de Amerikaanse sancties tegen de Islamitische Republiek Iran.

De bank-commissie keurde eenstemmig een wetsvoorstel goed dat de president machtigt strafmaatregelen te treffen tegen binnen- en buitenlandse bedrijven die contracten tekenen met de olie- en gasindustrie in Iran. Het Witte Huis heeft het voorstel enthousiast ontvangen. “Wij steunen het voorstel in zijn huidige vorm voor 100 procent”, aldus een functionaris.

Niet bekend

De indiener van het voorstel, de Republikeinse senator D'Amato, zei dat “het leven van Iran, zijn olie-industrie, direct doelwit” is. De regering-Clinton verbood afgelopen mei alle Amerikaanse ondernemingen zaken te doen met Iran, dat door Washington wordt beschuldigd van steun aan internationaal terrorisme. De sancties zijn echter niet overgenomen door andere landen, en missen daardoor effect.

Iran leverde vanochtend scherpe kritiek op het nieuwe wetsvoorstel. Maar volgens onderminister van buitenlandse zaken Abbas Malaki zal een eventuele uitbreiding van de sancties “geen lange-termijn gevolgen voor Iran hebben”. (AFP, Reuter)