Zes doden bij bomaanslag ETA in Madrid

MADRID, 12 DEC. Bij een aanslag met een zware autobom in Madrid door de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn gistermiddag zes mensen om het leven gekomen.

De aanslag werd gepleegd op een druk kruispunt in een volksbuurt nabij de Madrileense rondweg. De auto geladen met naar schatting vijftig kilo springstof werd even voor drie uur 's middags tot ontploffing gebracht op het moment dat een wit autobusje met negen medewerkers van het Spaanse leger passeerde. Vijf van de mannen, automonteurs en chauffeurs van een leger-garage, kwamen bij de explosie om het leven. Een zesde slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken maakt de aanslag deel uit van een terreurcampagne van de ETA. Hoewel de organisatie de afgelopen drie jaar sterk aan kracht heeft ingeboet, zijn zeker nog twee moord-commando's actief. In Madrid worden sinds een aantal dagen openbare gebouwen extra bewaakt. Daarbij speelt ook de Europese top die eind deze week in de Spaanse hoofdstad wordt gehouden een rol.

In heel Spanje is met afschuw en woede gereageerd op de aanslag. Met uitzondering van de politieke vleugel van de ETA riepen alle politieke partijen op tot eenheid bij het bestrijden van de terreur. Het is de derde maal dat het Madrid-commando van de ETA een autobom in de hoofdstad plaatst. Daarbij werd ondermeer tevergeefs getracht om de leider van de rechtse oppositie José Maria Aznar om het leven te brengen.

De aanslag komt juist op een moment dat de spanningen in Baskenland een nieuw hoogtepunt hebben bereikt. Gisteravond werden twee leden begraven van de Baskische politie - de Ertzaina - die zondag zijn doodgeschoten door een lid van de aan de ETA geparenteerde jeugdbeweging Jarrai. Daarnaast vinden aanhoudend confrontaties plaats rond de protesten in San Sebastián tegen de ontvoering van de Baskische transportondernemer Aldaya. Voor de vrijlating van Aldaya, dier reeds 217 dagen vastzit, wordt een losgeld gevraagd.

Politiek heeft de aanslag in Madrid de kritiek doen toenemen op de vaak als “gematigd” omschreven Baskisch-nationalistische partij PNV. Enkele leiders van deze partij, die in de autonome regio Baskenland aan het bewind is, zorgden de afgelopen week voor opschudding met uitspraken waarbij opnieuw toenadering tot de ETA leek te worden gezocht.

Fel bekritiseerd door de andere partijen werd een woordvoerder van de PNV, die de circa 600 ETA-leden die vastzitten voor moord en terreur-aanslagen als “politieke gevangenen” betitelde. Volgens de kritiek brengt de PNV met dergelijke uitspraken het gemeenschappelijk optreden van de democratische partijen tegen de ETA in gevaar. De Baskisch-nationalistische partij veroordeelde gisteren de aanslag in Madrid. “Er zijn geen sociale of polieke doeleinden die een dergelijke gruweldaad rechtvaardigen”, aldus een woordvoerder.

    • Steven Adolf