'Weinig nieuws' bij hoorzitting Srebrenica

DEN HAAG, 12 DEC. De Tweede Kamer heeft naar eigen zeggen gisteren weinig nieuws te horen gekregen over de val van de Bosnische enclave Srebrenica. In vier gesprekken achter gesloten deuren met Nederlandse VN-militairen ging het vooral over het uitblijven van luchtsteun door mis-communicatie tussen Dutchbat en de VN op de dag van de val van de enclave, 11 juli van dit jaar. De Kamerleden hebben daarover volgens Sipkes (GroenLinks) wat meer “inkleuring” gekregen. Maar de gesprekken hadden wat de Kamer betreft zonder problemen in het openbaar kunnen worden gevoerd.

Alleen De Hoop Scheffer (CDA) toonde zich na afloop tevreden. “We hebben een enorme dosis extra informatie gekregen voor het finale debat over Srebrenica”, zei de CDA-woordvoerder. “Maar we hadden liever een openbare zitting gehad.”

De lamellen van de Groen van Prinstererzaal in het Kamergebouw stonden gisteren in de meest gesloten stand. De informatieverzameling rondom de val van Srebrenica kreeg haar beslag in afgeslankte vorm: geen uitgebreid onafhankelijk onderzoek zoals het CDA en GroenLinks wilden, geen openbare hoorzitting zoals een Kamermeerderheid oorspronkelijk eiste, maar vier besloten gesprekken van elk één uur.

PvdA en D66 lieten vrijdag weten met een besloten zitting in te stemmen, de VVD (tegen elke vorm van 'horen') zou zich wederom bij het meerderheidsstandpunt neerleggen. CDA-woordvoerder De Hoop Scheffer kwam namens zijn fractie tot de conclusie 'liever iets dan niets' en ging met de besloten gesprekken akkoord.

De vier VN-militairen (brigade-generaal Nicolai, kolonel De Jonge, kolonel Brantz en overste De Ruyter) zaten vanaf gisterochtend op het ministerie van defensie te wachten op de beslissing van de Kamer. Die zwichtte uiteindelijk voor de eis van het kabinet en de uitdrukkelijke wens van de Verenigde Naties.

Om twee uur gistermiddag zat de eerste militair, brigade-generaal Nicolai, tegenover de Kamer. Voorhoeve nam steeds plaats tussen militair en Kamerleden. “Waarom hij er nou per se bij moest zitten is me niet geheel duidelijk”, zei D66'er Hoekema. Voorhoeve heeft tijdens de gesprekken niets gezegd.

De regeringsfracties van PvdA en D66 zien af van de mogelijkheid alsnog een openbare hoorzitting te organiseren. “Ik ben zo langzamerhand uitgevraagd”, aldus Hoekema.