Voorwaardelijke straf leiding CP'86

AMSTERDAM, 12 DEC. Het Amsterdamse gerechtshof heeft de leiding van de extreem-rechtse CP'86 veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en boetes wegens het aanzetten tot vreemdelingenhaat en discriminatie.

Vier bestuursleden en een ex-bestuurslid kregen een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en geldboetes van 5.000 gulden, waarvan de helft voorwaardelijk. De partij CP'86 moet een boete betalen van 10.000 gulden.

De veroordeling was conform de eis van procureur-generaal A. Korvinus, die twee weken geleden bevestiging vroeg van de veroordeling die de Amsterdamse rechtbank in mei uitsprak. Het hof noemt de politieke partij CP'86 zelf geen criminele organisatie, en dat is door het openbaar ministerie ook niet gesteld. De vijf hoofdbestuursleden, W. Beaux, H. Ruitenberg, S. Mordaunt, T. Mudde en W. Wijngaarden, vormen volgens Korvinus met andere personen en instellingen gezamelijk wel een crimineel organisatie.

CP'86-raadsman W. Anker kondigde vanochtend aan in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Hij betwist dat de bestuursleden het oogmerk hadden de strafwet - in dit geval de antidiscriminatiebepalingen van artikel 137 - systematisch te overtreden. Anker: “De heren doen hun uiterste best binnen de grenzen van de wet te blijven. Tot voor kort waren de rechters het er ook niet over eens of hun folders en tv-uitzendingen werkelijk strafbaar zijn.”

De consequenties van dit arrest van het hof zijn nog onduidelijk. Mocht het door de Hoge Raad worden bevestigd, dan kan volgens sommige strafrechtdeskundigen worden geredeneerd dat CP'86 als partij niet strafbaar is en dus de politieke activiteiten mag voortzetten, eventueel na een bestuurswisseling. Het arrest zou dan dienen voor de 'dossiervorming' rond CP'86, die een eventuele ontbindingsprocedure tegen de partij door het openbaar ministerie zou vergemakkelijken als die aan de orde is. De huidige veroordeling verhoogt dan slechts de juridische en financiële druk op de partij, zonder dat op een verbod hoeft te worden aangestuurd en de partij 'ondergronds' zou worden gedrongen. Het Amsterdamse OM wil pas commentaar geven als het arrest grondig is bestudeerd. “Het lijkt me niet zinvol te speculeren over een verbodsprocedure zolang dit arrest niet bevestigd is”, aldus de officier van justitie De Graaff.