Venezuela verlaagt koers bolívar 40 pct

CARACAS, 12 DEC. De regering van Venezuela heeft met ingang van vandaag de koers van de bolívar met ruim 40 procent verlaagd. In een Amerikaanse dollar gaan voortaan 290 bolívar in plaats van 170.

Dit heeft minister Raul Matos (financiën) gisteren bekendgemaakt. De beperkingen op de aankoop en verkoop van dollars blijven gehandhaafd. Venezuela hoopt op deze manier een kapitaalvlucht te stuiten en gevrijwaard te blijven van dagelijkse devaluaties. “Wij denken dat deze maatregelen een snel herstel van de economie garanderen”, zei Matos.

Hoewel de regering de devaluatie geheim had gehouden uit vrees voor speculatie en economische instabilatie, kwam de waardevermindering niet als een verrassing. De bolívar was volgens tal van bedrijven en investeerders overgewaardeerd door de aanhoudende inflatie. De prijzen stegen de afgelopen elf maanden met 48 procent, en sinds de invoering van de wisselbeperkingen 17 maanden geleden met 100 procent. Minister Matos is niet bang dat de waardeverlaging leidt tot het aanwakkeren van de inflatie. Hij voorziet dat de prijsstijging dit jaar onder de 60 procent zal blijven.

De devaluatie is gisteren al voorafgegaan door prijsstijgingen met 25 procent en meer, van onder meer autobanden, melkpoeder, contributie voor gezondheidsclubs, verf, cd's en hifi-apparatuur. Alleen produkten die onder prijscontrole staan zoals brood en medicijnen werden niet duurder. De Venezolanen kochten gisteren massaal in bij de winkels uit angst dat de prijzen verder zullen oplopen. Veel zaken sloten de deuren of beperkten de verkopen om te voorkomen dat zij straks voor de vervanging van de verkochte goederen meer moeten betalen dan de spullen zelf opbrengen.

De devaluatie maakt deel uit van een pakket maatregelen, de zogenoemde agenda van Venezuela, die het land heeft voorgelegd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het kader van onderhandelingen over financiële steun. Deze agenda voorziet in vergaande bezuinigingen om het begrotingstekort (7,5 procent van het bruto binnenlands produkt) terug te dringen. Het is verder de bedoeling dat het ambtelijk apparaat wordt gereorganiseerd en tal van staatsondernemingen worden verkocht. Ook is voorzien in een verhoging van de belastingen en een stijging van de zwaar gesubsideerde benzineprijs.

Sommige economische deskundigen zijn kritisch over de devaluatie, vooral omdat geen maatregelen zijn genomen tegen de inflatie die de waarde van de munt opnieuw kan uithollen en mogelijk opnieuw devaluaties noodzakelijk maakt. “Deze regeringsfunctionarissen leren het ook nooit. Zij blijven geloven in controle”, zegt Hugo Faria, hoogleraar aan een opleiding bedrijfskunde.

De controle heeft vooral betrekking op het inwisselen van bolívares tegen dollars. Zo is het Venezolanen verboden om dollars te kopen bij banken of wisselkantoren tegen welke koers dan ook. Buitenlandse ondernemingen mogen hun klanten niet verplichten om in dollars af te rekenen en kunnen hun opbrengsten in bolívares niet zo makkelijk omzetten in dollars. (AP, DPA)