Stakingsmarsen in grote Franse steden; Reorganisatie spoorwege is 'bevroren'

PARIJS, 12 DEC. De Franse vakbeweging heeft vandaag in het hele land massale stakingsmarsen gehouden om haar eisen kracht bij te zetten. Premier Alain Juppé kwam daarmee onder nog grotere druk te staan om zijn omstreden plan ter hervorming van de sociale zekerheid in te trekken of vergaand aan te passen. In het parlement wordt opnieuw een motie van wantrouwen behandeld.

De Franse minister-president heeft de vakbonden van spoorwegpersoneel geschreven dat het ontwerp-contract voor de toekomst van de SNCF bevroren is en dat de omstreden pensioen-voorrechten niet meer ter discussie staan. Regeringswoordvoerder minister Alain Lamassoure zei dat vanmorgen nadat premier Juppé gisteren een groot deel van de dag had besteed aan het ontvangen van de leiders van werkgevers en werknemers. Over het aanblijven van president-directeur Bergougnoux van de Franse spoorwegen wordt gespeculeerd sinds Juppé zondag het gebrek aan dialoog binnen de SNCF laakte.

Na afloop van het gesprek met Juppé riep de vierde vakcentrale van Frankrijk, de christelijke CFTC, haar stakende spoorwegemployes op het werk weer te hervatten. Voor Louis Viannet (CGT) en Marc Blondel (Force Ouvrière) waren de gesprekken gisteren nog allerminst bevredigend. Zij riepen voor vandaag op tot de grootste manifestaties uit de nu negentien dagen durende sociale crisis. Volgens een woordvoerder van de CGT hebben de leden besloten om de treinstaking met op zijn minst 24 uur te verlengen.

Pagina 5: FO stelt nieuwe eisen

Ook vandaag was er in heel Frankrijk geen treinverkeer, geen openbaar vervoer in Parijs en in veel steden, zoals Bordeaux en Toulon, bleef het huisvuil liggen. Voor de derde keer tijdens het conflict was de verschijning van alle landelijke dagbladen door de CGT onmogelijk gemaakt.

Blondel (FO) verbreedde zijn aanval op het regeringsbeleid aanzienlijk door nieuwe eisen te uiten voor de 'sociale top', die premier Juppé voor volgende week heeft aangeboden. Hij wil ook toezeggingen over de salarissen en werkgelegenheid van het overheidspersoneel. Viannet, de met extra bevoegdheden herbenoemde eerste man van de communistische CGT, eiste 'globale onderhandelingen', zonder. Hij concentreert zijn aanval op het sociale hervormingsplan van Juppé, dat op 1 januari zou moeten ingaan.

De aanhoudende chaos in Frankrijk dreigt ook de rest van de wereld even zichtbaar te raken. Donderdag moet in Parijs het geparafeerde Akkoord van Dayton over Bosnië worden ondertekend. De organisatie is een nachtmerrie nu het openbaar vervoer staakt en de wegen in en om Parijs chronisch verstopt zijn. De voorafgaande conferentie van de Uitgebreide Contactgroep zou in het Centre Kléber, dicht bij de Arc de Triomphe, worden gehouden. Nadat wegens onbereikbaarheid bij wijze van alternatief was gedacht aan Versailles of het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle, is op het laatste moment gekozen voor de Abdij van Royaumont, ten noorden van Parijs. Zelfs dat laatste heeft alleen zin als de luchtverkeersleiders, die voor vandaag en vrijdag nieuwe acties hebben aangekondigd woensdag en donderdag voldoende diplomaten doorlaten. Voorlopig blijft de ceremonie van het zetten der handtekeningen geprogrammeerd in president Chiracs Elysée-paleis, dat altijd nog per helikopter bereikbaar is.

    • Marc Chavannes