Serviërs Bosnië laten Franse piloten vrij

SARAJEVO, 12 DEC. De Bosnische Serviërs hebben de twee Franse piloten die ze sinds 30 augustus gevangen hielden, vandaag vrijgelaten. Dat heeft het Joegoslavische persbureau Tanjug gemeld.

De twee, kapitein Frédéric Chiffot en luitenant José Souvignet, zijn vandaag bij Zvornik over de grens met Joegoslavië (Servië) gezet, in aanwezigheid van hoge Franse officieren en de Bosnisch-Servische operbevelhebber, Ratko Mladic.

Frankrijk zag gisteren af van acties tegen de Bosnische Serviërs na verzekeringen dat de twee piloten spoedig vrij zouden komen. Een niet nader geïdentificeerde woordvoerder van de Bosnisch-Servische inlichtingendienst beloofde later dat de twee Fransen vandaag zullen worden vrijgelaten. Mladic reisde naar Zvornik om bij de overdracht te zijn. Ook een van de hoogste Franse legerleiders toog naar Zvornik.

Frankrijk stelde eind vorige week de Bosnische Serviërs een ultimatum. Het dreigde met maatregelen als ze de twee Franse piloten niet voor zondagavond zouden vrijlaten. Die termijn verstreek echter zonder enige reactie van de Bosnische Serviërs.

Desondanks bleven gisteren Franse maatregelen uit. President Chirac liet gisteren bekendmaken dat wordt afgezien van maatregelen in verband met “intensief overleg” over de vrijlating van de twee. Later kreeg ook een NAVO-delegatie tijdens besprekingen in Belgrado te horen dat de twee Fransen wellicht op korte termijn zouden vrijkomen. De Joegoslavische minister van defensie beloofde de delegatie een verklaring van de Bosnisch-Servische autoriteiten “die positief zal uitvallen”. Die verklaring is er overigens niet gekomen. Wat wel kwam, was vandaag de belofte dat de twee vandaag nog worden vrijgelaten.

Pagina 5: Serviërs in wijken Sarajevo vandaag naar de stembus

De twee Fransen werden met hun Mirage 2000 op 30 augustus neergeschoten bij Pale. Dat was vlak na het begin van de massale NAVO-bombardementsactie Deliberate Force. De Bosnische Serviërs hebben nooit formeel toegegeven dat ze de twee Fransen gevangen houden. Maar het blad Paris Match publiceerde foto's van de twee waaruit bleek dat ze in leven waren en gevangen werden gehouden.

In de vijf Servische voorsteden en wijken van Sarajevo wordt vandaag een referendum gehouden over de toekomst van de wijken. Volgens het donderdag te ondertekenen vredesverdrag voor Bosnië moeten de vijf wijken met de rest van Sarajevo worden verenigd onder het gezag van de Bosnische regering. De inwoners van de vijf voorsteden hebben de afgelopen weken bijna dagelijks tegen dat vooruitzicht gedemonstreerd. Bij het referendum, georganiseerd door de burgemeesters van de vijf voorsteden, wordt de inwoners maar één vraag voorgelegd: 'Aanvaardt u het statuut van Servisch Sarajevo zoals dat in het akkoord van Dayton wordt geformuleerd?'

Het is zo goed als zeker dat de Serviërs die vraag vandaag met een massaal 'nee' zullen beantwoorden. Het referendum heeft echter slechts symbolische waarde, omdat niemand het erkent en heronderhandelingen over onderdelen van het vredesakkoord van Dayton uitgesloten zijn.

Drieduizend inwoners van het door de Bosnische regering beheerste deel van Sarajevo demonstreerden gisteren voor een vreedzaam samenleven van de moslims, Kroaten en Serviërs van de stad. De demonstratie was bedoeld als een handreiking aan de Serviërs aan de andere kant van de bestandslijn. (Reuter, AFP)