'Samsung eerste met nieuwe chip'

ROTTERDAM, 12 DEC. Het Zuidkoreaanse concern Samsung is volgens eigen zeggen de eerste onderneming ter wereld die het prototype voor de nieuwste generatie computergeheugenchips heeft ontwikkeld. Dit heeft vanmorgen het blad Financial Times gemeld.

De zogenoemde 'synchronous dynamic random acces memory' (dram) chip heeft een geheugencapaciteit van 1 gigabit.

Volgens Samsung zal de chip een sleutelelement zijn in computers en multimedia-systemen door de enorme geheugencapaciteit, die zestien keer zo groot is als de grootste 'drams' die tot nu toe beschikbaar zijn. Een enkele dram-chip van 1 gigabit, die de grootte van een duimnagel heeft, kan 15 minuten film, zestien uur geluid, 400 stilstaande beelden, 8000 krantepagina's en ongeveer 160 boeken opslaan.

Enkele Japanse ondernemingen hadden al elementen voor de nieuwe generatie chips ontwikkeld. En twee maanden geleden kondigden vier belangrijke producenten van halfgeleiders, de Amerikaanse bedrijven IBM en Motorola, het Duitse Siemens en het Japanse Toshib, plannen aan voor de ontwikkeling van een dram-chip met 1 gigabit geheugen.

Samsung denkt in 1997 kleine hoeveelheden proefexemplaren te produceren. Maar dit zal slechts een eerste stap zijn. Problemen bij massafabricage moeten nog worden opgelost. Het blijft daarom onduidelijk wanneer Samsung de eerste nieuwe chips voor de wereldmarkt kan produceren. Samsung is Amerikaanse en Japanse concurrenten gepasseerd als de grootste producent van dram-chips ter wereld. De wereldmarkt heeft dit jaar naar verwachting een recordomvang van 30 miljard dollar, zes miljard meer dan vorig jaar.